Kamerni teatar 55 ima novo "odijelo" i novu predstavu u borbi protiv otuđenosti

Piše: S. Č./Klix.ba
20.1.2016. u 13:10
293
4
Kamerni teatar 55 ima novo "odijelo" i novu predstavu u borbi protiv otuđenosti
293
1/15 Spoj mladosti iskustva kao najbolji recept za uspješnu predstavu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
2/15 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
3/15 Srđan Vuletić, režiser predstave (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
4/15 Kako kaže Adnan Dugonjić, velika je čast što će njegova prva cjelovečernja predstava biti izvedena upravo u Kamernom teatru (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
5/15 Rijad Gvozden (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
6/15 Dina Mušanović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
7/15 Boris Skvarica (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
8/15 Maja Izetbegović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
9/15 Jasna Ornela Bery (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
10/15 Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55 (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
11/15 Novi vizuelni identitet Kamernog teatra 55
12/15 Kako ističe autor, poruka novog loga je konačno krenemo raditi više stvari iz ljubavi
13/15 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
14/15 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
15/15 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Kamerni teatar 55 najavio je novu predstavu "Kad bi naglas govorili", u režiji Srđana Vuletića, a prema tekstu Adnana Lugonjića. Cilj predstave je izboriti se protiv otuđenosti današnjeg društva, gdje komšija ne poznaje komšiju. Također, predstavljen je i novi vizuelni identitet teatra.
Učesnici predstave danas su održali prvu čitaću probu predstave čija je premijera planirana za 2. mart 2016. godine.

Kako ističu, predstava prije svega govori o usamljenosti, a radnja započinje susretom trinaest likova koji žive u istoj zgradi, istom kvartu, svakodnevno se sreću, ali se međusobno ne poznaju.

"Kad bi naglas govorili"Sudbinski ih povezuje jedan naizgled nerelevantan događaj, samoubistvo lokalnog prodavača kojeg su svi "poznavali".

"Upravo se u toj situaciji i ogleda ona fraza da smo svi 'zakopčani do grla'. Svi šutimo, ne komuniciramo. Izgubili su se mali ljudi sa malim problemima. Njihove se priče više ne čuju, a i kada ih čujemo zanemarujemo ih", rekao je režiser predstave Srđan Vuletić.

"Kad bi naglas govorili" predstavlja spoj mladosti i iskustva, a za većinu glumaca, kao i samog autora teksta, ovo je prva cjelovečernja predstava.

"Moj cilj je bio kroz priču o sudbonosnom sastanku ovih 13 likova predstaviti stanje uplašenosti današnjeg društva. Drago mi je što ću svoju cjelovečernju predstavu predstaviti na daskama Kamernog, koji je u srednjoškolskim danima kod mene probudio interes za intenzivnije bavljenje ovim poslom", kaže autor teksta Adnan Lugonjić.

Kako je objasnio, kroz razgovor likova u predstavi shvatamo koliko smo zapravo usamljeni, a da predstava "Kad bi naglas govorili" zapravo predstavlja "ogoljavanje duše".

"Usamljeni smo, ali nismo sami. Okruženi smo ljudima, ali s njima ne komuniciramo. Mislim da su tome doprinijeli internet i društvene mreže, gdje imamo hiljade virtuelnih prijatelja, od kojih nijedan ne vrijedi kao onaj pravi kojem se možemo i povjeriti", kazala je Jasna Ornela Bery, koja kaže da se nada kako će gledaoci nakon odgledane predstave barem malo razmisliti o svom odnosu prema porodici, prijateljima i komšijama.

U predstavi "Kad bi naglas govorili" igraju Muhamed Hadžović, Maja Izetbegović, Dragan Jovičić, Feđa Štukan, Vanesa Glođo, Senad Alihodžić, Dino Sarija, Rijad Gvozden, Dina Mušanović, Igor Skvarica, Boris Ler i Saša Petrović.

Novo odijelo u kojem maršira Kamerni teatarNovi vizuelni identitet Kamernog teatra 55 je osvježenje jednog dugovječnog, ali ne i jednako kreativnog rukopisa koji je nosio prethodni znak.

Prethodni znak zapravo i nije imao pozadinu vizuelnog identiteta, već je sam po sebi stvorio jednu vrstu navike kod poštovalaca pozorišta i svih onih koji su na neki način povezani sa Kamernim.

"Polazeći od broja 55, koji simbolizira godinu osnivanja Kamernog teatra, a ne nužno držeći se inicijala KT, proizašao je znak koji donosi ljubav", rekao je autor novog loga Haris Jusović.

Kako je istakao, poruka novog vizuelnog identiteta KT55 je da krenemo raditi više iz ljubavi, a manje iz interesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: