Kultura
51

Kako je tespih sa tirolskih Alpa postao dio evropske historije

Piše: Irvin P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine u petak je ušetao 87-godišnji Fadil Osmanović noseći nekoliko izblijedelih fotografija i jedan stari smeđi tespih.

Gospodin Osmanović je spomenute predmete odlučio privremeno pokloniti Nacionalnoj biblioteci kako bi se oni digitalno arhivirali kao dio zajedničke evropske historije o Prvom svjetskom ratu. Riječ je o fotografijama i tespihu koji su nekada pripadali Fadilovom ocu Ibrahimu, a od petka su pohranjeni kao dio projekta Europeana.

"Materijale sam prvi put donio kada je vijest o ovom projektu objavljena prije možda godinu ili dvije. A prije nekoliko dana me nazvala službenica koja me zamolila da dođem opet kako bi donio dodatne predmete", rekao je Osmanović za Klix.ba.

Intervju sa službenicima Biblioteke trajao je više od jednog sata zbog želje 87-godišnjeg Osmanovića da priču o svome ocu podijeli na najbolji i najdetaljniji mogući način. Želja da sjećanje na Ibrahima postane vječno postala je stvarnost, a zadovoljstvo na licu njegovog sina bilo je nemoguće ne opaziti.

"To su fotografije moga oca Ibrahima Osmanovića koje sam donosio i ranije, ali sada sam uz njih ponio i druge stvari. Tespih sam posebno čuvao jer je on stalno bio uz njega, pa i na fronti kada je ranjen. On ga je sačuvao i bio je s njim za vrijeme boravka u bolnici, te kada je ozdravio i kada se rehabilitovao i demobilisao 1916. godine", ispričao je Osmanović.

Veliki broj vojnika iz Bosne i Hercegovine mobilisan je početkom Prvog svjetskog rata, a mnogi su poginuli na frontovima na Galiciji, Piavi, Karpatima i regionu Alpa gdje je boravio i Fadilov otac. Na početku 1914. godine u austro-ugarskim redovima nalazilo se više od 10.000 vojnika i 20.000 rezervista iz BiH.

"Priložene fotografije su snimljene u praškoj vojnoj bolnici jer je ona bila najbliža velika bolnica frontu na tirolskim Alpama gdje je otac ranjen. Zrno mu je prošlo kroz obje noge zbog čega je osjećao trajne posljedice", rekao je Osmanović dodajući da je Ibrahim preminuo 1974. godine.

Podsjećamo, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Sarajevu u petak je počeo projekat "Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata 1914. - 1918.".

Riječ je o projektu organizacije Europeana koja za cilj ima stvaranje jedinstvene evropske arhive iz perioda Prvog svjetskog rata, a vrata Biblioteke će otvorena do subote u 18 sati.