|

Donesite predmete/dokumente o Prvom svjetskom ratu u NUBBiH

Donesite predmete/dokumente o Prvom svjetskom ratu u NUBBiH
0
F
FENA
17.3.2016. u 12:28
8
komentara
0

dijeljenja
Donesite predmete/dokumente o Prvom svjetskom ratu u NUBBiH Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUBBiH) 18. i 19. marta od 10.00 do 18.00 održat će se "Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata 1914–1918“.
Bosna i Hercegovina je dobila priliku, među još dvadesetak zemalja, da doprinese jedinstvenoj panevropskoj digitalnoj biblioteci - Europeana - i sačuva pojedine uspomene Prvog svjetskog rata u sklopu projekta pod nazivom Europeana 1914-1918.

"Donesite predmete/dokumente o Prvom svjetskom ratu na jedan od dana prikupljanja uspomena. Tim stručnjaka će vam pomoći da digitalizirate vaše predmete/dokumente i dodate detalje u online arhivu. Također, članovi tima će zabilježiti i sačuvati vaše neobjavljene priče o Prvom svjetskom ratu", stoji u pozivu NUBBiH.

U 2014. godini obilježeno je 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Arhiv "Europeana 1914–1918“ dat će neke odgovore i sačuvati brojne porodične priče, a današnjim generacijama približiti lična svjedočanstva iz Prvog svjetskog rata. Dani prikupljanja uspomena organizuju se širom Evrope, a Bosna i Hercegovina je jedna od učesnica koja će s prikupljenim predmetima ispričati svoju priču i sačuvati je za generacije koje dolaze.

- Imate li skrivenu kutiju koja sadrži pisma, slike ili dnevnike koji dokumentuje život vaše obitelji prije 100 godina? Donesite svoje porodične priče i sjećanja na dan prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata. Ovo je dobra prilika da se sačuvaju vaše lične priče na spomen onih koji se nisu vratili kući iz Prvog svjetskog rata - navodi se u pozivu građanima.

Ovi događaji se održavaju širom Evrope. Oni nam pružaju mogućnost da se dokumetuju vojni i civilni životi za vrijeme Prvog svjetskog rata. Svi predmeti bit će fotografirani i digitalizirani od strane stručnog osoblja, a priče vezane za njih će biti snimljene i sačuvane. Stručnjaci iz historije će također biti na raspolaganju kako bi razgovarali o historijskoj vrijednosti objekata. Nakon digitaliziranja, sve ove prethodno neispričane priče će se prenijeti na www.europeana1914-18.eu i postati dio evropske historijske baštine.

Domaćin dana prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata bit će Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH u Sarajevu. Nacionalna i univerzitetska biblioteka je ponosna što je partner tog, kako ističu, jedinstvenog evropskog projekta koji pruža priliku da podsjeti na dešavanja Prvog svjetskog rata i donese porodične priče koje će biti dostupne cijeloj Evropi a i svijetu.

Europeana, Evropska digitalna biblioteka, arhiv i muzej, koja se uglavnom finansira od Evropske komisije, predstavljena je javnosti u 2008. godini. Danas Europeana sadrži preko 48 miliona dokumenata i sadržaju pridonosi više od 3.500 biblioteka, arhiva, muzeja i audio-vizualnih arhiva iz 22 zemlje i ima više od sedam miliona posjetilaca godišnje.

Europeana 1914-1918, je dio evropskog projekta, Europeana svijesti. On je započeo u Njemačkoj u 2011. godini i njegov je cilj bio prikupiti uspomene i porodične priče o bitkama Prvog svjetskog rata i okolice. U Njemačkoj su prikupili više od 180.000 digitalnih uspomena: dnevnika, crtanih karata, portreta i crteža.

U Bosni i Hercegovini projekat će se izvesti pod pokroviteljstvom Europeane, Fact and Files instituta i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...