Kraljevina SHS
62

Kad prošlost progovori: 100 godina od stvaranja prve zajedničke države među Južnim Slavenima

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U prostorijama Nacionalne biblioteke BiH danas je održana promocija knjige autora Bore Bronze, Slavojke Beštić-Bronze, Boška Brankovića i Borivoja Miloševića "Istorija jugoslovenske ideje 1500.-1918."

"Knjiga govori o trnovitom razvoju jednog koncepta koji je nastao kao svojevrsni ekvivalent različitim evropskim ideološkim konstruktima te se od 16. do 20. vijeka razvijao čitavim nizom uspona i padova, da bi 1918. rezultirao formiranjem prve zajedničke južnoslavenske države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca", kazao je Boro Bronza, profesor Opće historije - novi vijek na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci.

Ove godine, tačnije 1. decembra, obilježava se stota godišnjica stvaranja te države.

"Važnost knjige je u tome što govori o korijenima ideje koja je 1918. rezultirala formiranjem jedne takve državne tvorevine. U knjizi smo željeli prikazati historijsku utemeljenost ideoloških konstrukcija takvog koncepta", poručio je Bronza.

Autor naglašava da proces formiranja Kraljevine SHS nije ništa endemično, već je jedan u nizu primjera na širem pojasu Evrope stvaranja i širenja takvih ideja koje su se kretale iz protunacionalnog ka nacionalnom.

"To je fuzija južnoslavenskih ideja, dobrim dijelom zbog određenih zajedničkih strahovanja i opasnosti. U 19. stoljeću cijela priča je dobila poseban oblik, u jeku stvaranja nacionalnih država, gdje su narodi Zapadnog Balkana bili čvrsto povezani", istakao je autor.