|

Kabare se vraća u Narodno pozorište Sarajevo nakon više od 20 godina

Kabare se vraća u Narodno pozorište Sarajevo nakon više od 20 godina
111
Klix.ba
25.1.2017. u 13:39
18
komentara
111

dijeljenja
Kabare se vraća u Narodno pozorište Sarajevo nakon više od 20 godina
Kabare se vraća na sarajevsku scenu nakon više od dvije decenije. Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u četvrtak, 2. 2. 2017. sa početkom u 19:30 sati publika će moći uživati u mjuziklu "Cabaret: Za pravu ljubav nema granica".
Potraga za savršenstvom je potreba i žudnja svakog umjetnika. Kada se, kao u slučaju filma "Cabaret", to dogodi, onda to postaje povijest i kult. Kao rijetko kada majstori Hoolywooda iz zlatnih njegovih vremena uspjeli su na jednom mjestu spojiti na jednom mjestu vrhunsku brodvejsku zabavu, nazaboravni camp masterpiece o nepredvidljivosti ljudskih odnosa, ali upozoravajuću priču o pobjedi fašizma nad demokratijom između dva svjetska rata u Njemačkoj."Sve ovo bila je početna inicijacija kada smo ušli u rad na projektu koji crpi korijene iz ovoga filma, ali i koristi i neke druge motive u procesu stvaranja ove predstave. Iza ovoga projekta stoji narastajuća mladost umjetničke scene u Sarajevu, i to mi je, kao autoru adaptacije i reditelju, činilo mi je neizrecivu radost u trenucima stvaranja ovog dramskog mjuzikla. Zato neka ova igra traje dok publika ima potrebu za njom. Ova predstava je bila potrebna zbog nas zbog pozorišta kao svijeta igre, ali i ideje, kako je to naglašavao Emberto Ecco, da se protiv fašizma, koji danas i ovdje itekako živi, mora - kako to zlo ne bi konačno pobijedilo - voditi stalna borba", kazao je reditelj Jasmin Duraković.Koreografkinja Dajana Zilić kaže da se inspirisana koreografijom Boba Fossa iz filma Cabare vodila onim što je i napisao, "vrijeme za pjevanje je vrijeme kada je vaša emocionalna visina previsoka da biste samo nešto govorili. A vrijeme za ples je vrijeme kada su vaše emocije prejake da biste samo pjevali o tome kako se osjećate".

Adaptaciju teksta i režiju uradio je Jasmin Duraković, koreografiju Dajana Zilić, muzičku režiju Nenad Tešić, produkciju Nadža Pušilo, dramaturgiju Almir Imširević, a scenografiju i dizajn svjetla Osman Arslanagić.

Kostimi su bili djelo Lane Lončarević kojoj je pritom asistirala Nadža Pušilo. Za ton je zadužen Momo Lađević, a stručni saradnik je Safa Šabanović. Maska je djelo Amre Bilić, baletna trupa je Bellarte, a plakate je dizajnirala Sanja Kulenović, dok je za fotografiju zadužen Velija Hasanbegović.

U predstavi igraju Amina Hamzić, Elmir Krivalić, Aida Čorbadžić, Edhem Husić, Vanesa Glođo, Mirza Salihović, Saša Dukić, Zlatan Školjić, Selma Šrbo Arnautović, Ileš Bečei, Branko Sarić i Aida Mujčinović-Palinić.

Kit-kat dame: Amina Hamzić, Zulejha Kečo, Chiara Licata, Nikolina Petković, Mija Šego, Edina Kordić, Ena Prutina, Matea Mavrak, Iman Aljović i Iman Fagin. Kit-kat orkestar: Valentin Šeremet klarinet, Adnan Cico alt i tenor sax, Admir Vračo truba, Vanja Rupar- trombon, Samir Ismić - harmonika, Edin Hadžić - banjo, Darko Hrgić - bass, Nenad Tešić - klavir, Dario Kos - perkusije i Faruk Jahić - bubnjevi.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...