Predstavljen 2. album strip serijala
0

Junak Amnezija je krenuo u nove avanture

Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U prostorijama Art Kina Kriterion u četvrtak je promovisan drugi album strip serijala "Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem", naslovljenog "Porijeklo".

Dvije godine nakon objavljivanja prvog albuma, nakon godinu dana rada na novom materijalu, autor serijala Filip Andronik publici je predstavio pedeset novih epizoda iz zaboravnog života ovog superjunaka.

Kada veliki Memorio, supernegativac sa beskonačnim pamćenjem uhvati Amneziju, on mu pristane ispričati sve o svom porijeklu. Odakle mu nadljudska snaga i mogućnost letenja, ko ga je trenirao da lovi kokoši i da ispravno koristi svoje moći, te kako je odlučio stati na stranu dobra. Uz to, novi negativci i niz katastrofa odvode našeg junaka u mnoge urnebesne situacije na radost svih čitalaca.

Nakon što izdavači iz Bosne i Hercegovine nisu izrazili želju za objavljivanjem ovog albuma, "Porijeklo" je izdala izdavačka kuća System Comics iz Srbije što, osim još jednog pokazatelja da bh. strip više cijene u inostranstvu, predstavlja prvi rad bh. strip autora objavljen od izdavača koji se isključivo bavi izdavanjem stripova.

Uz činjenicu da je drugi album stripa "Amnezija" nastao kao odgovor na pozitivnu reakciju publike prvog albuma, važno je napomenuti da je to jedan od rijetkih strip serijala u regiji, a jedini u Bosni i Hercegovini, koji uređuje jedan scenarista/crtač.

Uz spin-off serijal "Amnezija mali" koji se objavljuje u magazinu za najmlađe "Palčić", superjunak Amnezija je trenutno najpoznatiji domaći strip lik.