|

"Jedvanosimsoboakalomistobo" 15. i 20. decembra na sceni SARTR-a

"Jedvanosimsoboakalomistobo" 15. i 20. decembra na sceni SARTR-a
56
Klix.ba
11.12.2017. u 12:05
0
komentara
56

dijeljenja
"Jedvanosimsoboakalomistobo" 15. i 20. decembra na sceni SARTR-a
Publika Sarajevskog ratnog teatra u petak, 15. decembra, i srijedu, 20. decembra, ponovo može pogledati predstavu "Jedvanosimsoboakalomistobo". Autori teksta su Nejra Babić i Aleš Kurt, koji je ujedno i reditelj predstave.
U srijedu nakon predstave bit će upriličen razgovor sa publikom.

"Pisati tekst o stanju u državi u kojoj već svi o tome pričaju, čitaju, pišu kolumne, raspravljaju, polemišu, svađaju se, šute, vrište, protestuju, odustaju od protesta, je ubacivanje mozga u bubanj veš mašine. Tema o kojima bi se moglo pisati je milion, apsurdnih situacija još više", rekla je Babić.

Aleš Kurt ističe da je režija ove predstave nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg.

"Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo. Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo i zabavimo. Ako se to još može", rekao je Kurt.

U predstavi igraju: Maja Salkić, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Saša Krmpotić i Lejla Čaušević.

Dramaturgiju potpisuju Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić. Kostimografiju potpisuje Melisa Musić Ajkunić, a scenografiju Vedran Hrustanović. Muziku za predstavu su radili Damir Nevesinjac i Basheskia.

Predstava je realizirana u okviru projekta "Kofer za sjećanja" Studija lutkarstva Sarajevo kojeg podržava Vlada Švicarske.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.