{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedanaest mladih bh. umjetnika i umjetnica predstavlja BiH na 17. bijenalu u Italiji

7.9.2015. u 12:43
110
5
Jedanaest mladih bh. umjetnika i umjetnica predstavlja BiH na 17. bijenalu u Italiji
110
Jedanaest umjetnika iz Bosne i Hercegovine odlazi na 17. bijenale, susret mladih umjetnika Mediterana i Evrope, naprije u Genovu 19. i 21., a potom u Milano od 22. do 25. oktobra.
Umjetnici koji se natječu u oblasti vizuelnih umjetnosti su Maja Bajrić, Melisa Vreto, Kemal Konaković, Lejla Bajramović, Nelisa Baždar, Ira Skopljak i Marija Ličina, iz muzičke oblasti sarajevski bend "The Last Location", literature Alma Gačanin, a iz oblasti gastronomije Merima i Amela Ivković.

Umjetnice Ira Skopljak, Marija Ličina te Nelisa Baždar predstavit će svoj rad "Drvo života, čovjek smrti" (Tree of life, man of death).

"Odlučile smo se da prikažemo koncept otuđenja čovjeka od prirode, uništavanje prirode i time sebe. Naš rad se sastoji od instalacije, skulpture drveta, videorada i performansa. Drvo je napravljeno kombiniranjem prirodnih i vještačkih materijala, čime smo htjele pokazati kako čovjek sve više gura prirodu od sebe, odbacuje je zbog materijalizma i želje za profitom uništava sve jer umjesto parkova i prirode koji nam daju život plodove i kisik sije beton i smrt", pojasnila je umjetnica Marija Ličina.

U kategoriji književnosti, BiH će predstaviti Alma Gačanin videoradom i poezijom inspirisanim Decatresovom izrekom "Cogito ergo sum".

"Pjesma skupa s videom kritikuje moderni način života. Tehnologija počinje da konzumira nas, postali smo previše ovisni o društvenim mrežama i takav način života ima malo veze s realnošću i puno više s iluzijama. Moj rad propituje način življenja i voljenja u virtuelnom svijetu u odnosu na realni svijet", pojasnila je Gačanin.

Muhamed Latić, član benda The Last Location, predstavljat će BiH u kategoriji muzike. Naveo je kako je bio učesnik Bijenala 2008. godine i kako mu je drago da je i ove godine ispunio uvjete. U setu od sat vremena publici će predstaviti pjesme sa svog novog albuma

"Ovo je jedna vrhunska generacija mladih ljudi iz evropskog i mediteranskog prostora. Ovih skoro 500 umjetnika iz BiH koji su učestvovali na Bijenalima danas čine glavninu kulturne scene BiH, tako da vjerujem da će i ova generacija koja ostaje zainteresirana za umjetnost i kulturu to isto biti", kazao je Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir.

Međunarodna asocijacija Bijenala mladih umjetnika iz Evrope i Mediterana (BJCEM) nastala je u Sarajevu u julu 2001. godine. Svrha Bijenala bila je da podstakne zajednički rad i veze među različitim institucijama i asocijacijama koje rade u segmentu kulture na području Euro-Mediterana. BJCEM ima 71 članicu iz 20 zemalja. Cilj je promovirati kreativnost mladih umjetnika, ohrabriti ih da razmjenjuju iskustva i uspostave veze. BJCEM je nastala 1984. godine kada su mladi iz Barcelone, Marseja, Turina, Zagreba i Alžira počeli sarađivati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: