Prezentacija Bijenala suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground u Banjoj Luci

Klix.ba
16.11.2015. u 10:17
0
0
Prezentacija Bijenala suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground u Banjoj Luci
0
Prezentacija Bijenala suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground u Banjoj Luci
U Muzeju suvremene umjetnosti Republike Srpske, u srijedu 18. novembra u 19:00 sati održat će se prezentacija projekta Bijenale suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground i promocija Knjige Projekta.
Na promociji će sudjelovati prof. dr Jerko Denegri, historičar umjetnosti i likovni kritičar (Beograd), Branko Frančeski, historičar umjetnosti, kustos drugog ciklusa Projekta Bijenale i član Vijeća Projekta (Zagreb) i Edo Hozić, osnivač i direktor Projekta Bijenale suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground (Sarajevo).

Projekt Bijenale suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground je jedinstven projekt u polju suvremene umjetnosti i stacioniran je u jednom od najfascinantnijih podzemnih vojnih objekata građenom u razdoblju SFRJ, atomskom skloništu u Konjicu koje je 2014. proglašeno nacionalnim kulturno-povijesnim spomenikom Bosne i Hercegovine.Iza tri ciklusa Projekta Bijenale u Atomskoj Ratnoj Zapovjedništvu trajno je postavljeno 125 umjetničkih radova, a zastupljeno je 90 umjetnika iz 32 zemalje svijeta. Podatak da je čak 75 zastupljenih umjetnika predstavljalo svoje zemlje na Venecijanskom Bijenalu, te da su svi dosadašnji selektori / kustosi u Projektu bili izbornici njihovih zemalja na toj najprestižnijoj smotri suvremene umjetnosti u svijetu, dovoljno govori o kvaliteti umjetnika i umjetničkih radova postavljenih u Bunkeru

Bijenale suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground u posljednje četiri godine je prepoznat kao promotor regionalnih kulturnih vrijednosti, te ga je Vijeće Europe proglasilo za Kulturni događaj Europe u 2011. godini. U 2013. i 2015. godini Projekt je organiziran pod pokroviteljstvom UNESCO-a a od 2014. godine punopravni je član Svjetske asocijacije bijenala- International Biennial Association.Prva prezentacija Projekta Bijenale održana je u vrijeme 55.Venecijanskog bijenala u UNESCO-ovoj Palači Zorzi, zatim u Firenci, u Istanbulu pred otvaranje 13, Istanbulskog bijenala, Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, Trebinju, Tirani i Muzeju moderne umjetnosti MUMOK u Beču.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: