Mostarski teatar mladih
31

Izvedena "Uspavanka za Mladenku", predstava o ratnom zločinu u Grabovici

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Na Memorijalnoj sceni 2532 Mostarski teatar mladih večeras je premijerno izveo predstavu "Uspavanka za Mladenku". Predstava je autorsko dijelo Seada Đulića, a govori o zločinu koji su pripadnici Armije RBiH počinili u septembru 1993. godine u selu Grabovica.

Ovo je prva ovosezonska premijera MTM-a, a njoj igraju Edina Delalić, Anamarija Alpeza, Ali Kamer Aksoy, Haris Habibija, Alem Neziri, Sabahudin Balavac i Faris Količić.

Predstava na dokumentarno poetski način vrlo otvoren problematizira zločin nad civilima sela Grabovica iz septembra 1993. godine. Podsjećanja radi, tog dana pripadnici Armije RBiH ubili su 33 civila od kojih je najstarije imalo 87, a najmlađe četiri godine.

Na predstavi se radilo skoro godinu dana, a Đulić je najavljujući ovaj projekt kazao kako su zanimljve reakcije odmah uslijedile.

"Bilo je komentara da je uredu da se bavimo Grabovicom, ali su pitali zašto ne progovorimo o Vranici. Kazao sam da nije problem govoriti o Vranici, ali meni, koji sam po ocu i majci Bošnjak, koji sam bio pripadnik Armije RBiH, mogu ja govoriti o stradanjima mojih saboraca, ali u ovom kontekstu, u kontekstu pomirenja i izgradnje kulture mira, mnogo je važnije da progovorim o hrvatskim žrtvama koje su napravili zlikovci koji su nosili uniformu kakvu sam i ja nosio te koji su zločin napravili i u moje ime. Nek o Vranici, kada se steknu uslovi, progovori npr. Hrvatsko narodno kazalište Mostar", kazao nam je Sead Đulić.

Autor kaže kako je rad na predstavi bio veoma osjetljiv.

"Naša namjera je bila i ostala progovoriti o zločinu i probuditi uspavane građane da prekinu zavjet šutnje. To je istovremeno kod nas konstantno budilo osjećanja brižnosti da ne povrijedimo bilo koga od porodica stradalih, ali i da damo svoj stav o zločinu, ali i o šutnji. Vjerujemo da su naša nadanja ostvarena i da ce naš rad doprinijeti konačnom procesuiranju odgovornih", izjavio je Sead Đulić za Klix.ba.