|

Izložbom u čast izuzetnoj balerini Riki Levi otvoren deseti Balet Fest Sarajevo

Izložbom u čast izuzetnoj balerini Riki Levi otvoren deseti Balet Fest Sarajevo
10
Dž. L.
19.9.2019. u 20:05
3
komentara
10

dijeljenja
1/12 Foto: I. Š./Klix.ba
2/12 Foto: I. Š./Klix.ba
3/12 Foto: I. Š./Klix.ba
4/12 Foto: I. Š./Klix.ba
5/12 Foto: I. Š./Klix.ba
6/12 Foto: I. Š./Klix.ba
7/12 Foto: I. Š./Klix.ba
8/12 Foto: I. Š./Klix.ba
9/12 Foto: I. Š./Klix.ba
10/12 Foto: I. Š./Klix.ba
11/12 Foto: I. Š./Klix.ba
12/12 Foto: I. Š./Klix.ba
Izložbom "Veliki format" o Riki Levi, prvoj profesionalnoj balerini iz Sarajeva i primabalerini Narodnog pozorišta u Beogradu, večeras je u Galeriji Novi Hram svečano otvoren deseti po redu Balet Fest Sarajevo (BFS).
Brojni posjetitelji izložbe, ljubitelji baleta, uživali su večeras slušajući priče o ženi koja je ostavila veliki pečat i odigrala značajnu ulogu u razvoju baleta u BiH. Također su izrazili veliku podršku još jednom festivalu posvećenom baletnoj umjetnosti u našoj zemlji.

"Ponosna sam da smo doživjeli deseti Balet Fest. Nadam se da ćemo živjeti i dalje. BiH ima tradiciju baleta i trebaju nam ovakvi festivali. Izložba o izuzetnoj osobi kao što je Riki Levi je naklon baletskoj umjetnosti u BiH. Ona je ta koja je donijela veličinu i znanje. Rođena Sarajka, u tom vrijeme angažovana u Narodnom pozorištu u Beogradu, zaista je odigrala veliki klasični repertoar i to je izuzetno značajno", kazala je baletna umjetnica Edina Papo, osnivačica i direktorica Festivala.


Večerašnjoj izložbi i otvorenju festivala prisustvovali su uglavnom ljubitelji baleta i poklonici ovoj umjetnosti, a među njima našo se i Jakob Finci. On je istakao kako moramo čuvati historiju i ličnosti kao što je bila Riki Levi.

"Velika je stvar što se Riki Levi nakon 100 godina vratila u svoj grad, u svoj komšiluk, jer u susjednoj zgradi je rođena i tu je živjela godinama. Kada pogledamo da je ovo sve bilo prije 100 godina te da je ona već 1918. počela plesati, to znači da smo prije 100 godina imali jednu baletsku zvijezdu. Nažalost, teško je u ovoj zemlji trajati sto godina i zbog toga je Riki Levi nestala iz našeg vidokruga da bi je ovaj deseti Balet Fest vratio na scenu. To mi je izuzetno drago jer ona je bila zvijezda evropskog ranga, a ne samo lokalnog, kako se mi obično volimo hvaliti. Historija ne počinje od nas, počela je davno, samo se mi izgleda vrlo rijetko i vrlo malo sjećamo", rekao je Finci.Tokom Balet Festa u Sarajevo će biti upriličeno još izložbi te mnogo baletskih predstava raličitog žanra.

"Za ovo vrijeme u kojem danas živimo, imamo ulogu neformalnog vaspitača i nekoga ko obrazuje našu omladinu i naše ljude koji žele da čuju, vide i vole svoju baletsku umjetnost u BiH", istakla je Papo.

Balet Fest Sarajevo kroz proteklih deset godina ugostio je mnogobrojne baletne kompanije i umjetnike plesa u našu zemlju te održao uspješne popratne programe, radionice, konferencije, izložbe i stručne razgovore. Iz sezone u sezonu, festival BFS uspješno se održava, ostvaruje svoje ciljeve te se profilirao u jedinstven događaj.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...