Kultura
0

Izložbom Sandre Đukić počeo Gender Trouble

FENA
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija BiH
Ovogodišnji program Gender Trouble Internacionalnog teatarskog festivala MESS počeo je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu otvaranjem izložbe banjalučke umjetnice Sandre Đukić.

U okviru izložbe, koja će biti otvorena do 16. juna, Đukić je predstavila tri rada “Ja se straha bojim”, “Anatomija ženskih osjećanja” i “Savjeti”.

Ona je prva umjetnica na prostoru Republike Srpske s direktnim feminističkim djelovanjem. Đukić na nov i pomalo šaljiv način problematizira društvene i političke promjene koje su zadesile žene u bh. društvu tokom devedesetih.

"S obzirom da ne volim riječ inspiraciju reći ću da su ovi radovi nastali iz mog iskustva. Riječ je o ciklusu mojih starih radova, koji sam stvarala od svoje 27 godine, kada sam počela razmišljati o sebi kao ženi i o svom identitetu. To je bila polazna ideja za ove radove", rekla je Đukić.

Videoinstalaciju “Ja se straha bojim”, koju je također predstavila na večerašnjoj izložbi, snimila je u Sigurnoj kući u Banjoj Luci, a govori o jednom danu žene u Sigurnoj kući odnosno „stanju u kojem se žene nalaze kao nešto što je konstantno“.

Naglašava da je od svih tkanina koje te žene dotiču tokom dana sašila haljinu kao simboliku „težine koju žene nose“.

Sa ovom izložbom pokazalo se da program Gender Trouble (Nevolje s rodom) ove godine u svoj fokus propitivanja i problematiziranja stavlja objektiviziranje muškaraca i žena kroz performativnu umjetnost, te objektiviziranje same žene kroz likovnu umjetnost.

''Gender trouble'' provodi se u okviru projekta ''Undiplomatic ART'', što je kako kaže Selma Spahić, koordinatorica umjetničkih programa Festivala MESS, platforma za umjetnike koje se bave društveno angažiranom umjetnošću.

"Ta umjetnost progovara bez uvijanja o društvenim problemima to jest bez diplomatskog jezika - direktno, konfrontirajuće i hrabro. Podržavajući ovaj program tri puta godišnje trudimo se da ga proširimo sa programima iz više zemalja, koji se pojavljuju kao bunt društvenim okovima", rekla je Spahić.

Tako će već sutra, također u Umjetničkoj galeriji BiH, biti održan zanimljiv performans "Le goût" Annie Vigier i Francka Aperteta.