{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba "Zukine karikature" postavljena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti

Klix.ba
17.10.2018. u 14:26
31
2
Izložba "Zukine karikature" postavljena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti
31
Ovogodišnje izdanje Sarajevskih dana poezije između ostalog obilježava i izložba objavljenih i neobjavljenih karikatura poznatog bh. putopisca, slikara i karikaturiste Zuke Džumhura pod nazivom "Zukine karikature".
Ovo je prva izložba ovakvog karaktera koja je nastala nakon njegove smrti, a održavanje današnjeg događaja ne bi bilo moguće bez pomoći velikog Zukinog prijatelja Safeta Hebibovića koji je donirao kulturnoj ustanovi Narodni univerzitet Konjic više od 500 kopiranih i blizu 30 originalnih karikatura Zuke Džumhura.

Održavanje izložbe omogućili su Narodni univerzitet Konjic i Zavičajni muzej, a glavni priređivači su Benjamin Mušinović i Muhamed Krnjić.

"Narodni univerzitet Konjic je ustanova koja ima muzejsku zbirku s posebnim odjeljkom naslovljenim 'Rodna kuća Zuke Džumhura' s nekih stotinjak eksponata u koje ubrajamo njegovu originalnu odjeću, raritetni namještaj te njegove objavljene i neobjavljene rukopise, karikature i fotografije", istakao je Benjamin Mušinović iz Narodnog univerziteta u Konjicu.

"Svaka karikatura je priča za sebe. Teško je danas odgonetnuti šta je Zuko u datom momentu kroz svoje radove htio kazati. Većina tih karikatura predstavljena je u unikatnom stilu, svojstvenom Zuki Džumhuru, i svi posjetioci sigurno će uživati razgledajući njegove radove. Također, nadamo se da ćemo ove karikature moći prezentirati i izvan BiH", naglasio je Muhamed Krnjić iz Narodnog univerziteta iz Konjica.

Sarajevski dani poezije s programom su počeli još u ponedjeljak i trajat će do 21. oktobra. Međutim, službeni dio manifestacije otvoren je upravo današnjom izložbom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: