{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba "Stara sarajevska čaršija 1949." u Vijećnici

F
17.8.2015. u 13:07
7
4
Izložba "Stara sarajevska čaršija 1949." u Vijećnici
7
Izložba "Stara sarajevska čaršija 1949." u Vijećnici
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izložba pod nazivom "Stara sarajevska čaršija 1949." bit će postavljena sutra u svečanoj sali gradske Vijećnice.
Izložbu čine zanimljivi i vrijedni crteži i grafike poznatih bh. umjetnika iz vremena dok nisu bili poznati, iz fundusa Umjetničke zbirke Muzeja Sarajeva.

Povjerenstvo za kulturu i umjetnost Grada Sarajeva je 1949. godine otkupilo od mladih umjetnika, tada đaka Škole za primijenjenu umjetnost i slikarstvo u Sarajevu, kolekciju radova o temi "Stara sarajevska čaršija".

Iste godine kolekcija je poklonjena Muzeju grada Sarajeva, a autori: Affan Ramić, Rajko Sikimić, Pero Bodroža, Jusuf Jusa Nikšić, Mustafa Ico Voljevica, Hela Volfard, Budislav Vlaisavljević, kasnije postaju poznati i priznati slikari, akademici, vajari, kipari, grafičari, restauratori i konzervatori.

Izgled ondašnje čaršije kakav zatičemo na grafikama iz 1949. godine crta skicu tadašnjeg vremena i ljudi. Izložba tako predstavlja svojevrsnu hroniku jednog vremena.

Izložba je rezultat suradnje Grada Sarajeva i JU „Muzej Sarajeva”, a svečano će je otvoriti gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i direktorica Muzeja Sarajevo Amra Madžarević.

Izložba će biti otvorena do 18. septembra, saopćeno je iz Gradske uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: