Kultura
0

Izložba "Imaginirano Sarajevo" svečano otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH

FENA
(Foto: FENA)
Izložba crteža "Imaginirano Sarajevo" Jasmine Gavrankapetanović-Redžić večeras je otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH.

"Jasmina se, između ostalog, obrazovala u Japanu i njen rad na papiru i s papirom vuče korijene iz te japanske suptilnosti i preciznosti. Njena izložba je prepuna finog senzibiliteta i rafiniranog poteza", rekao je direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, koji je otvorio izložbu.

Navodeći da se za crtež ne kaže slučajno da je u likovnoj umjetnosti ono što je poezija u književnosti ističe da se upravo to vidi iz izložbe "Imaginirano Sarajevo".

Izvorni osnov crteža bili su historijski dokumenti, odnosno karte grada koje je umjetnica tokom istraživanja 2014. godine pronašla u Historijskom arhivu Sarajevo.

"Arhivska dokumenta sam u fragmentima koristila za crteže. Ideja je bila pokušaj da se na određen način odvoji sav taj kontekst komemoracija, koji se ciklično ponavljaju u Sarajevu bilo da se radi o komemoracijama koje se vežu za Prvi i Drugi svjetski rat ili za opsadu grada. Taj predložak koje su bile karte se postepeno razvijao u, kako sam nazvala „imaginarnu topografiju“ odnosno ono stanje Sarajeva, koje zbog tih vremenskih komemorativnih slojeva ne primjećujemo", izjavila je Jasmina Gavrankapetanović-Redžić.

Crteži predstavljaju nastavak prethodne serije radova pod naslovom “Nova prošlost”, čija su tema bili turbulentni odnosi bivših republika SFRJ sa sjećanjima na Drugi svjetski rat.

Izložba će biti otvorena do 15. juna.