Kultura
209

Izložba ''Srebrenički put pakla'' predstavljena beogradskoj javnosti

FENA
Izložba fotografija pod nazivom ''Srebrenički put pakla'' autora Ahmeta Bajrića Blicka otvorena je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Domaćin i organizator izložbe je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

"Ova izložba fotografija koje su sakupljane dvadeset godina moj je doprinos da se zabilježi istina o genocidu sa željom da se probudi svijest kod onih poštenih Srba koji se ne mire sa onima koji su zločine počinili", rekao je Bajrić.

Novinar i kolumnista Teofil Pančić ''Vreme'' istakao je da fotografije Bajrića predstavljene u Beogradu svaka ponaosob priča jednu tragičnu priču.

"Fotografije pričaju priču o stravičnom zločinu koji se dogodio prije dvadeset godina i koji su počinili oni koji se kunu da su zločin počinili u naše ime. Tragedija u Srebrenici treba da nas osvijesti i da dignemo glas protiv svih koji su zločin počinili pravdajući se da su to radili uime naroda. Ove fotografije nas podsjećaju na to da je naša obaveza da se borimo da istina pobijedi", istakao je Pančić.

Ahmet Bajrić Blicko se poslom fotoreportera bavi više od trideset godina. Sarađivao je sa brojnim listovima i časopisima, a njegove fotografije su objavljivane u brojnim, najtiražnijim i najznačajnijim svjetskim novinama.

Izložba ''Srebrenički put pakla'' će biti dostupna za posjetioce do 25. jula.