{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beograd: Otvorena izložba "Srebrenički put pakla“ fotografa Ahmeta Bajrića - Blicka

8.7.2015. u 20:54
89
Beograd: Otvorena izložba "Srebrenički put pakla“ fotografa Ahmeta Bajrića - Blicka
89
U organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije večeras je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu otvorena izložba "Srebrenički put pakla“, fotografa Ahmeta Bajrića - Blicka iz Tuzle.
Ahmet Bajrić – Blicko bio je jedini fotograf koji je dočekao kolonu preživjelih Srebreničana u julu 1995. godine.

"Mogu biti zadovoljan što je izložba postavljena u Beogradu i izraziti nadu da će dio javnosti u Srbiji drugačije gledati na genocid u Srebrenici i sve patnje kroz koje dvije decenije kasnije prolaze žrtve genocida“, istakao je Ahmet Bajrić - Blicko, autor izložbe neprocijenjive historijske i dokumentarne vrijednosti.

Izložbu je otvorio kolumnista magazina "Vreme“ Teofil Pančić, a Beograđani će do 25. jula imati priliku pogledati više od stotinu fotografija postavljenih na 70 panela štampanih na platnu.

"Ahmet Bajrić - Blicko je proteklih godina pratio i fotoaparatom zabilježio najvaženije događaje u Srebrenici. Zaustavio je bezbroj trenutaka u vremenu i od sakupljenih čestica sačinio ogromnu fotodokumentarnu građu. Od te obimne građe, od ogromnog broja fotografija odlučio je načiniti Fotomonografiju 'Srebrenički put pakla'. Fotomonografija će izaći iz štampe nakon 11. jula i predstavlja najobimniju hronologiju srebreničke tragedije na fotografijama. Pored fotomonografije, Ahmet Bajrić - Blicko je odlučio pokazati javnosti u što većem broju gradova dio iz bogatog opusa svojih fotografija i organizirati izložbe“, kaže Hazim Karić, urednik fotomonografije "Srebrenički put pakla“.

Izložba je prije Beograda postavljena u švicarskom Lucernu i Banja Licu, a poslije 11. jula izložba će biti postavljena u Sarajevu, Gracu i istanbulskoj općini Bajrampaša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: