"Dani povelje 2010.", Srebrenik
0

Izložba slika i skulptura likovne kolonije "Majevica '09"

Sarajevo-x.com
Kolonija Majevica
Kolonija Majevica
Srebrenik će i ove godine biti domaćin tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji "Dani povelje 2010." kojom će se obilježiti 677. rođendan ovog grada. Zvanično otvaranje manifestacije planirano je 12. februara 2010. godine u 19 sati u holu Doma kulture Srebrenik izložbom slika nastalih na likovnoj koloniji "Majevica '09" i izložbom slika i skulptura Svjetlana Bešića pod nazivom "Priče iz prirode".

Likovna kolonija "Majevica '09" održana je u junu prošle godine na padinama planine Majevice. "Umjetnici spašavaju Majevicu" bilo je geslo pod kojim je organizovana, a cilj je bio da se skrene pozornost šire javnosti na ljepote ove planine. Organizator Kolonije i Izložbe je Svjetlan Bešić, privatni poduzetnik iz Srebrenika, koji se već tri decenije bavi slikarstvom i fotografijom. Slikari iz cijele BiH proveli su sedam dana na Bešićevom imanju, udaljenom devet kilometara od centra Srebrenika, na 720 metara nadmorske visine:

"Krajolik Majevice, u kojem su slikari stvarali tih sedam dana, sam po sebi je umjetnički doživljaj i zasigurno je bio inspiracija svim učesnicima. Na ovaj način poslali smo poruku svim prijateljima prirode da još nije kasno da se spase ljepote koje imamo. Iz tog razloga i organiziramo Izložbu, a umjetnici su spremni da stanu pred sve one koji žele da se bore za spas naše ljepotice Majevice", kazao je Bešić.

Na izložbi će se našli radovi slikara Irene Sladoje, Vanese Prodanović, Dženite Husejnović i Renate Papišta koji dolaze iz Sarajeva, zatim Igora Sredojevića iz Banja Luke, Mehmeda Šišića iz Lukavca, Mirsada Hadžiefendića iz Tuzle i Envera Krajišnika iz Goražda.