{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba "Sjećanja u kamenu" pokazuje poseban aspekt ljepote bh. historijskog naslijeđa

1.8.2018. u 22:18
53
7
Izložba "Sjećanja u kamenu" pokazuje poseban aspekt ljepote bh. historijskog naslijeđa
53
Poseban aspekt raskoši i ljepote našeg bogatog historijskog naslijeđa pokazuje izložba "Sjećanja u kamenu" koja je večeras otvorena u Zemaljskom muzeju BiH. Riječ je o multimedijskom i multidisciplinarnom projektu koji okuplja međunarodni tim istraživača i umjetnika bosanskohercegovačkog porijekla.
Izložba "Sjećanja u kamenu" prvobitno je realizirana 2017. godine u Ismaili Centru u Torontu pod pokroviteljstvom Fondacije Aga Khan. Njen fokus je na grobljima iz osmanskog perioda pogrebne kulture koja se ogleda u arhitekturi, ikonografiji i epigrafici.

Autori izložbe su istaknuti naučnici, historičari i umjetnici na čelu sa Amilom Buturović (York University, Toronto, Kanada), historičarkom kulture i religije čiji istraživački rad obrađuje groblja iz ranog Osmanskog perioda te analizira promjene u eshatološkom senzibilitetu i kulturi smrti nastalim prilikom osmanizacije i islamizacije na ovim prostorima. Ovom izložbom su, između ostalog, objasnili kako su promjene kroz historiju zabilježene u kamenu.

Autorski tim čine historičarka arhitekture i konceptualna umjetnica Azra Akšamija, vizuelni umjetnik Velibor Božović i međunarodno priznati vajar Adis Elias Fejzić.

Izložba je rezultat saradnje između Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Bit će otvorena za sve posjetioce do 31. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: