{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Izložba "Sarajevo: nekad i sad" fotografa Šukrije Džidžovića

Klix.ba
8.5.2014. u 08:30
124
12
Izložba "Sarajevo: nekad i sad" fotografa Šukrije Džidžovića
124
Izložba "Sarajevo: nekad i sad" fotografa Šukrije Džidžovića
Jedna od brojnih fotografija sarajevskog fotografa
Na Dan pobjeda nad fašizmom, 9. maja 2014. u 19 sati, publika će imati priliku prisustvovati otvorenju posljednjeg ovogodišnjeg programam Modul memorije 2014.
U prostoru Sarajevskog ratnog teatra bit će postavljena izložba fotografija Šukrije Džidžovića "Sarajevo: nekad i sad".

Radi se o autoru koji posjeduje jednu od najfascinantnijih fotografskih kolekcija koje je osobno snimio u toku opsade grada. Po njegovim riječima u tom periodu snimio je preko 5.000 fotografija. Također, do sada je Šukrija Džidžović svoje ratne fotografije predstavio u Sarajevu, Beču, New Yorku, Chicagu i Briselu.

Svoju prvu izložbu imao je u periodu agresije, 1993. godine u Colegium artisticumu pod nazivom “Zaustavimo barbare”. Kada je napustio Sarajevo, uputivši se ka Sjedinjenim Američkim Državama, sa sobom je ponio samo ono što mu je bilo najvažnije – hiljade snimljenih fotografija svog grada. Već 1996. godine predstavio ih je u New Yorku.

Danas, Šukrija Džidžović živi u St. Louisu. Urednik je i izdavač sedmičnika SabaH, koja 17 godina redovno izlazi i distribuira se svim bh. zajednicama u Americi. Njegov dom je zahvaljujući kolekciji fotografija iz opsjednutog grada važno mjesto na društvenoj mapi BH nasljeđa. Na hiljadama fotografija ovjekovječeni su heroji odbrane, prve linije fronta, poznata lica, slike destrukcije grada, te brojna lica kojima su to bile posljednje snimljene fotografije. Tokom februara ove 2014. godine, 20 godina nakon rata, Šukrija se ponovo sa kamerom u ruci našao na ulicama Sarajeva na istim mjestima gdje je snimao svoje ratne fotografije.

Trideset takvih fotografija na kojima se nalaze slike Sarajeva nekad i sad bit će postavljene u Sarajevskom ratnom teatru, 9. maja 2014. godine u 19 sati. Ne propustite!

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: