|

Izložba "Restart" u Umjetničkoj galeriji BiH sve do 20. decembra

Izložba "Restart" u Umjetničkoj galeriji BiH sve do 20. decembra
0
S
Sarajevo-x.com
15.12.2010. u 13:27
0
komentara
0

dijeljenja
Izložba "Restart" u Umjetničkoj galeriji BiH sve do 20. decembra
Zbog velikog interesovana do 20. decembra produženo je trajanje izložbe "Restart" u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Izložbu su organizovali Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini (AABiH), u saradnji s ostalim asocijacijama/savezima arhitekata koje djeluju na području BiH.
Projekt obuhvata 115 radova iz raznih oblasti arhitekture autora iz cijele BiH koji su odabrani između 380 radova koliko ih je ukupno prijavljeno. Ulogu selektora Organizacioni odbor povjerio je Hansu Ibelingsu, svjetski poznatom historičaru i kritičaru arhitekture, koji je jedan od osnivača i glavni urednik uglednog arhitektonskog magazina "A10 new European architecture" s referencama u internacionalnim kulturnim i umjetničkim krugovima.

Radi se prvom projektu takve vrste u posljednjih 15 godina koji predstavlja pisani trag o tome šta se ustvari dešavalo s arhitekturom i arhitektima o tom periodu odnosno šta se dešavalo s društvom jer je arhitektura odraz stanja u društvu.

Izborom internacionalnog selektora, koji je dao teorijsko-analitički osvrt na recentnu arhitekturu u BiH, promovira se međunarodni značaj arhitektonskog iskaza u BiH i preispituju dosezi i pozicija domaće arhitektonske scene u odnosu na savremeni evropski arhitektonski prostor.

Izložbu je 9. decembra otvorila predsjednica UO AABiH Alma Sadović, koja je istaknula da će taj projekt kroz dokumentarno-kritički osvrt na razvoj arhitekture u spomenutom periodu pružiti veliki doprinos kulturi, umjetnosti i građanima BiH.

Knjigu je promovirao selektor izložbe Hans Ibelings, koji je naglasio da je u izboru radova trebalo voditi računa o njihovoj kvaliteti, ali i o njihovim dodirnim tačkama. Za knjigu je kazao da sadrži dozu optimizma. Arhitektura, kazao je, sebi ne smije dozvoliti pesimizam, ona mora odražavati stanje u društvu i onog što bi ono trebalo da bude. Za arhitekturu u BiH kazao je da odiše kvalitetom i raznolikošću.

Projekt "Restart arhitektura u BiH 1995-2010" imao je za cilj kritičko sugledavanje savremene bh. arhitektonske scene, kao i njen odnos prema regionalnom i evropskom kontekstu. Taj projekt je podstaknuo budući razvoj saradnje stručnih i profesionalnih arhitektonskih organizacija u cijeloj zemlji s ciljem promoviranja arhitektonskih prostornih vrijednosti i kvaliteta životne okoline.

Prvi primjerak knjige "Restart arhitektura u BiH 1995-2010" uručen je Andriji Rusanu, uredniku i izdavaču časopisa iz oblasti arhitekture "Oris" iz Hrvatske, koji umnogome sarađuje s ovdašnjim arhitektima.

Izložba "Restart arhitektura u BiH 1995-2010" bit će postavljena u Banjoj Luci i drugim gradovima BiH, te Evropi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.