Zemaljski muzej
25

Izložba Re:cycle Bicycle: Kako se u BiH nekada vozio bicikl

Klix.ba
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u saradnji s partnerima Giro di Sarajevo, Ciklo Centar, M-bike shop i Trek Team Sarajevo najavljuje prvi u nizu Bike Expo 2017 pod nazivom Re:cycle Bicycle.

Simbolično, na Dan planete Zemlje 22. aprila, ovakav događaj, prvi put u Bosni i Hercegovini, ima za cilj promovrati bicikl kao ekološki najprihvatljivije prevozno sredstvo i potaknuti građane na savjesno pristupanje sve većem problemu zagađnja kako glavnog grada BiH, tako i okolnih sredina.

Cilj je približiti sve vrste savremenih trendova biciklizma, biciklističke opreme i načina restauracije bicikala stvarajući direktan dijalog između biciklističkih klubova, distributera opreme i servisa, biciklističkih profesionalaca i ljubitelja bicikliranja, u ovom slučaju, posjetitelja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

U skladu s nazivom Re:cycle Bicycle, u fokusu prvog izdanja Bike Expo 2017 je reciklaža ideje o intenziviranju upotrebe bicikla. Također, povodom obilježavanja 130. godišnjice od osnivanja prvog biciklističkog kluba u Sarajevu bit će predstavljena izložba do sada neizložene zbirke fotografija iz arhiva Zemaljskog muzeja BiH i niza biciklističkih memorabilija koji svjedoče o dugogodišnjoj tradiciji biciklizma u Bosni i Hercegovini.

Ovom izložbom Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine najavljuje osnivanje nove etnološke zbirke koja će se posvetiti promociji i očuvanju biciklističkih praksi u našoj zemlji, pratiti razvoj novih trendova u svijetu i stvarati prostor za uvođenje istih i u našem regionu te postaviti temelj za reintegraciju biciklizma u gradskoj, kao potencijalno ekološki osviještenom i prihvatljivoj sredini, pozivom na poboljšanje uvjeta za bicikliste u prometu i za sve veći broj korisnika bicikla kao prevoznog sredstva.