Otvorenje danas u 12 sati
37

Izložba "Prije nego što nestane" u sklopu obilježavanja rođendana Zemaljskog muzeja

I. S.
Izložba M'hammeda Kilitoa će biti otvorena danas, 1. februara u podne, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u sklopu obilježavanja 135. godišnjice od osnivanja jedne od najvažnijih kulturnih institucija naše zemlje.

Ulaz na ovu izložbu, kao i ostale sadržaje u okviru obilježavanja prvog februara biti će besplatan za sve posjetioce. Projekat "Prije nego što nestane koji govori o degradaciji oaza u Maroku, ušao je u uži izbor za nagradu Leica Oskar Barnack 2022, dobitnik je Nagrade za savremenog umjetnika Fondacije François Schneider, prve nagrade Encontros da Imagem, pobjednik je Otvorenog poziva Getxophoto, Visura Granta za slobodne vizuelne novinare i velike nagrade Kranj Photo Festa. Prije dvije godine, British Journal of Photography odabrao je Kilitoa među 18 mladih fotografa iz cijelog svijeta čiji rad treba pratiti.

"U proteklih nekoliko godina posjetio sam mnoge oaze, gdje sam uspostavio snažne veze sa tamošnjim ljudima. Bio sam u stanju razumjeti tu bogatu sredinu, ali i njenu eklatantnu stvarnost. Shvatio sam da dezertifikacija, periodične suše i požari, promjene u poljoprivrednim praksama, prekomjerna eksploatacija prirodnih resursa, ruralni egzodus i oštar pad nivoa vode predstavljaju neposrednu prijetnju za postojanje tih vitalno važnih oaza", naveo je Kilito.

Njegov umjetnički rad se u praksi fokusira na odnos između grupa ili pojedinaca i njihovog okruženja, obuhvatajući narative koji olakšavaju razumijevanje ovog odnosa, pri čemu pokriva pitanja vezana za kulturni identitet, sociologiju rada i klimatske promjene, a trenutno, Kilito završava prestižni dvogodišnji VII Mentorski program.

Izložba "Prije nego što nestane" je nastala u saradnji VII Akademije sa Kranj Foto Festivalom i Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine, a u prostorijama muzeja biti će postavljena sve do prvog aprila ove godine.