{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Izložba o iskustvu djece izbjeglica iz Sirije u Muzeju ratnog djetinjstva

F
FENA
18.1.2019. u 10:02
6
4
Izložba o iskustvu djece izbjeglica iz Sirije u Muzeju ratnog djetinjstva
6
Izložba o iskustvu djece izbjeglica iz Sirije u Muzeju ratnog djetinjstva
Foto: H. M./Klix.ba
Izložba o iskustvu djece izbjeglica iz Sirije koja donosi potresna ratna i migrantska svjedočenja iz dječijeg pogleda, bit će otvorena 27. januara u Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu.
Halilović navodi da je izložba producirana u saradnji sa četiri partnerske organizacije iz Libana sa kojima su radili sakupljajući predmete, dokumente, svjedočanstva i priče djece izbjeglica iz Sirije koja su privremeni dom našla u Libanu.

Priprema izložbe u Sarajevu bila je izazovan proces i uposlenici Muzeja su morali biti vrlo pažljivi, ali su zadovoljni rezultatima.

"Izložbom želimo da potaknemo bolje razumijevanje iskustva te djece u izbjeglištvu. Želimo predstaviti ljudima kroz kakve probleme prolaze, sa čime se tako mali i tako nevini suočavaju. Vjerujem, s obzirom na migrantsku krizu u Evropi i svijetu, te kod nas, da takva izložba može doprinijeti boljem razumijevanju izbjeglica, a posebno djece izbjeglica", istakao je Halilović.

Imajući u vidu velika migracijska kretanja, izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja, pored već preživljenih trauma od granata, bombardiranja, gubitka života najmilijih - članova porodica, komšija i prijatelja, tokom dugog puta ka slobodi stigmatizirani su i diskriminirani.

U sedam dana, koliko će trajati, posjetioci izložbe mogu vidjeti što im djeca svojim crtežima, igračkama, osmijesima, strahu i bolu u očima, suzama, ali i svojom djetinjom radoznalošću poručuju.

Nakon Sarajeva, izložba će gostovati u Bejrutu i Libanu te gradovima Evrope.

Dio izložbe je 19. augusta prošle godine bio postavljen na Trgu djece Sarajeva u okviru izložbe "Mir pripada svima".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: