Breaking free
210

Rođena zbog rata: Nekoliko hiljada djece ne znaju odgovor na pitanje "ko im je otac?"

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Izložba "Breaking Free: Djeca rođena zbog rata“, inspirisana pričama djece rođene zbog rata, kao i njihovih majki, borbama koje vode u tišini, nevidljivi u društvu ispunjenom stigmom i diskriminacijom, otvorena je danas u Historijskom muzeju BiH.

Organizator je Udruženje "Zaboravljena djeca rata", u saradnji sa fotografom iz Beča Sakherom Almonem, koji je poručio "...izađimo iz tame na svjetlo koje nas obasjava, zaboravimo rat - umorni smo svi".

"Ideja izložbe je došla iz vriska koji se čuvao 25 godina, nevidljivosti, stigme, diskriminacije. Željeli smo kroz fotografiju, umjetnost, da prikažemo šta znači 25 godina biti u tišini, a šta znači kada zajedno sa majkama koje su preživjele silovanja, izaći i poslati glasnu i jasnu poruku", kazala je Ajna Jusić predsjednica Udruženja.

Najveći i najznačajniji korak ka tome bio je okrugli sto sa preživjelim majkama i djecom rođenom zbog rata - djecom koja su rođena uslijed ratnog silovanja i djecom čiji su biološki očevi pripadnici stranih humanitarnih jedinica koji su boravili u BiH u periodu od '92. do '95. godine, kao i ukazivanje na posljedice pravnog nepostojanja unutar sistema u BiH.

"Edukacija je važna. Mene svakoga dana pitaju za ime oca i ja im svaki dan govorim da ne znam. U ratu je silovano 50.000 žena, djevojčica i muškaraca. Vrijeme je da ljudi shvate da postoji nekoliko hiljada djece koja ne znaju odgovor na jednostavno pitanje, a to je: ko im je otac?", istakla je Jusić.

Kaže da se bojala prije da svoju majku podsjeća ne nešto što je bilo ružno, ali je shvatila "moja me majka voli najviše na svijetu, odgajala me na način da je uvijek govorila 'Ajna ne postoje loši narodi, nego postoje loši ljudi, pojedinci“.

Historijski muzej BiH otvorio je svoja vrata upravo za teme koje se tiču suočavanja s prošlošću, a direktorica te institucije Elma Hašimbegović kaže da je na svima odgovornost da dalje podrže tu djecu, njihovu borbu, da se podigne svijest ljudi.

"Ovo su najbolnije teme u našem društvu. Bavili smo se žrtvama, veteranima rata, ali ovoga puta se bavimo djecom koja su rođena kao posljedica rata", kazala je ona.

Pripremljena je i video projekcija koja na originalan način prikazuje proces stigme i diskriminacije, ali stavlja naglasak i na borbu hrabrih pojedinaca.

Izložba će biti otvorena do 14.aprila.