Dani antifašizma
12

Izložba "Nepokoreni Mostar u borbi za slobodu": Mostar treba novi dan oslobođenja

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U sklopu manifestacije "Dani antifašizma u Mostaru" otvorena je izložba "Nepokoreni Mostar u borbi za slobodu", autora Amera Zagorčića. Izložba je postavljena u foajeu Narodnog pozorišta u Mostaru, a može se pogledati narednih pet dana.

Amer Zagorčić kaže da SABNOR nema motiv za ovu izložbu u gajenju nostalgije, već prije svega u sjećanju na ljude koji su ugradili živote u slobodu Mostara.

"Sigurno je da danas u Mostaru postoji potreba za novim 14. februarom. Ne treba se praviti slijep, niti zatvarati oči jer Mostar danas ima ulicu Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, drugih fašističkih zločinaca. Fašizam u Mostaru danas živi i potrebno ga je ponovo pobijediti. Veći motiv za stvaranje ove izložbe nije mogao biti od onoga da pokažemo da možemo i hoćemo da se obračunamo sa silama mraka", kazao je Zagročić.

Građa za izložbu prikupljana je većinom iz privatnih kolekcija, a jednim dijelom i iz arhiva. Podijeljena je u više tematskih cjelina, tu je spisak palih boraca Mostara, drugi dio obrađuje okupaciju, treći Mostarsku operaciju, četvrti put mostarskih partizana, peti dio prikazuje Partizansko groblje.

"Dio izložbe prikazuje i hronologiju Mostarske operacije, koja je imala širi cilj od samog oslobađanja Mostara. Najveću težinu u tim bitkama iznijele su jedinice 8. dalmatinskog korpusa i 29. hercegovačke udarne divizije, koje su sa različitih strana nadirale u Mostar, da bi ga 14. februara i oslobodile", izjavio je autor izložbe, Amer Zagorčić.