Kultura
27

Izložba "Kopile civilizacije u pokušaju artikulacije" autora Emira Hodžića

Klix.ba
Izložba crteža "Kopile civilizacije u pokušaju artikulacije" autora Emira Hodžića bit će otvorena u četvrtak, 19. maja, u 19:00 sati u Galeriji BlackBOX u Sarajevu.

Hodžić je rođen u Prijedoru 1978. godine odakle tokom rata kao izbjeglica odlazi na Novi Zeland. Tamo upisuje Akademiju likovnih umjetnost te izlaže u nekoliko grupnih izložbi.

Kao član antiratnog udruženja "Global Peace and Justice" i sindikata za najniže plaćene radnike “Unite Union” bavi se aktivizmom za ljudska prava.

"Kažu da je dužnost umjetnika ili umjetnice, da predstavlja vrijeme u kojemu živi. Valjda uz pomoću verbalne i neverbalne komunikacije, svih tradicionalnih i inovativnih alata u produkciji narativa, ili dekonstrukciji istih, među kojima je i prosta linija. Od crteža na zidovima pećina, do današnjih po zidovima galerija i zgrada, ljudska ruka je prenosila, pod direktivom uma, percepciju svijeta oko sebe", kaže Hodžić..

"Tako i ja. Uzmem onu olovku i počnem pratiti linije po papiru. Kopile civilizacije u pokušajima artikulacije. Malo o identitetu, o nasilju, o percepciji, i naravno, prošlosti. Većinom o ničemu novom. U svijetu u kojemu živimo kao da je sve već rečeno, potraga za originalnošću prestaje biti originalna. Jednostavne linije po običnom papiru, zid pećine", dodaje on.

"Ne vjerujem da sam proizveo originalnu misao vrijednu pisma, većinom ponavljam, uz neke dopune, ono sto je rečeno od Shin-wqi-unninnija, naovamo. Pri tome ne ponižavajući ulogu obične linije i ljudske potrebe za vizuelnom reprezentacijom. Od prve apstraktne misli gledaoca nekog kopitara na zidu pećine, do današnjih zgubidana, crtamo ono što vidimo. Možda ide uz crni kauč i fotelje, možda ne", navodi autor.

Hodžić je u New Yorku radio kao dopisnik Occupy Wall Streeta za novozelandski nezavisni portal.

Također je radio u ateljeu "Fowlers Art Collective" u Brooklynu gdje je izlagao na jednoj grupnoj izložbi.