Kultura
9

Izložba koja vam omogućava da zamislite prošlost, sadašnjost i budućnost Sarajeva

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
"Eksperimentalna putovanja kroz imaginarni grad" naziv je izložbe otvorene večeras u galeriji Duplex 100m2 u Sarajevu. Originalni naziv izložbe je "Sarajevo Time Travel Agency", a u pitanju je rad umjetnika Ute Hörner i Mathiasa Antlfingera iz Kelna.

Umjetnički duo iz Kelna se u eksperimentalnim putovanjima kroz imaginirane gradove poziva na ideje američkog psihologa i konstruktiviste Miltona H. Ericksona, osnivača moderne hipnoterapije.

Erickson je sa svojim klijentima apsolvirao mentalna putovanja kroz vrijeme sa ciljem da oni razmisle o slikama iz prošlosti, sami potaknu nove poglede na njih i pored toga formulišu vizije za vlastiti razvoj u budućnosti.

"U našim eksperimentima putovanja kroz vrijeme radi se o tome da se stvori mogućnost bavljenja prošlošću, sadašnjošću i budućnošću grada, kao i razmjene o fantazijama izvan svakodnevnih diskursa, na jednom drugom nivou svijesti. Pri tome smatramo da grad predstavlja proširenje vlastitog tijela. Pri tome je ključan proces imaginacije, unutrašnji stvaralački rad kao jedan resurs, koji nam svima stoji na raspolaganju", kažu Hörner i Antlfinger.

Ovaj umjetnički duo sarađuje od ranih 1990-ih godina. Njihova umjetnička djela otvaraju kritičke perspektive na društveno-politički kontroverzna pitanja, perspektive koje su suptilno predstavljene i zato nužnije djeluju. Za njihov umjetnički pristup su karakteristični procesualni i transmedijalni koncepti, koji rezultiraju medijsko-instalacijskim radovima, projektima u javnom prostoru, video radovima, skulpturama ili eksperimentima putovanja kroz vrijeme.

Od 2005. godine Hörner/Antlfinger realizuju procesualna umjetnička djela kao seriju pod nazivom "Time Travel Experiments – Speaking with the Unconscious Social Mind" sa različitim grupama učesnika u više mjesta na Balkanu.

Nakon prve serije putovanja kroz vrijeme u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, 2010. su poduzeli i eksperiment putovanja kroz vrijeme u Istanbulu. Kao završetak balkanske trilogije, realizirali su izložbu i u Sarajevu.

Darija Šimunović je kustosica ovog umjetničkog projekta, koji se pored građana Sarajeva takođe obraća osobama koje su u nekada otišle iz Sarajeva i u međuvremenu dolaze u grad u posjetu, ili pak samo privremeno ovdje žive, tj. svakome ko ima neki lični odnos prema gradu.

Uz pomoć moderatorice, posjetitelji na izložbi su imali priliku iskusiti jednu drugačiju vrstu (mentalnog) putovanja i na svom putovanju zamisliti prošlost, sadašnjost i budućnost grada Sarajeva.

Izložba će biti otvorena do 30. aprila.