Dubrovnik
0

Izložba inscenacija Držićevih djela u pozorištima BiH

FENA
U Domu Marina Držića u Dubrovniku danas je otvorena izložba "Držić na kazališnim scenama Bosne i Hercegovine" na kojoj su predstavljene inscenacije Držićevih djela na pozornicama profesionalnih pozorišta iz Sarajeva, Mostara i Tuzle, Banje Luke i Zenice od 1942. do danas.

Izložbu je potaknuo teatrolog Srđan Vukadinović, a otvorila ju je Minka Ljubijankić, kulturni ataše pri Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Zagrebu, koja je tom prigodom rekla da je na repertoaru bosanskohercegovačkih kazališta bilo mnogo izvedaba Držićevih djela, a istaknula je "Dunda Maroja", koji je u pet kazališta postavljen četrnaest puta.

Kako je u katalogu uvodno zapisala voditeljica ustanove Doma Marina Držića Vesna Delić-Gozze, zanimljivo je pratiti koja se Držićeva djela najviše izvode na kazališnim scenama izvan granica Republike Hrvatske. Najviše je puta uprizorena komedija "Dundo Maroje", čak četrnaest. Na bosanskohercegovačkim kazališnim profesionalnim scenama inače je postavljeno pet djela Marina Držića: Dundo Maroje, Tripče de Utolče ili Mande, Skup, Novela od Stanca i Dubrovačke vragolije.