30 fotografija
36

Izložba fotografija "The Museum is Closed" 22. jula u Sarajevu

Klix.ba
Pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Sarajevu i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo u Sarajevu će 22. jula s početkom u 12 sati biti otvorena izložba fotografija Emanuela Mascionija "The Museum is closed", a trajat će do 20. augusta 2017. godine.

"The Museum is closed" je projekt Emanuelea Mascionija, nadahnut njegovim čestim putovanjima po svijetu. Nakon pet godina, 30 odabranih fotografija urađenih po sjeveru Evrope, Texasu, Italiji i ponajviše na Balkanu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji bit će izložene u gradu u kojem je projekt i započeo, a ujedno će biti i njegova prva javna zvanična izložba.

Serija fotografija rađa se upravo tokom jednog putovanja u Sarajevo 2012. godine. Mascioni, šetajući gradom, posjetio je Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine, ali Muzej je bio zatvoren, možda zbog radova ili zbog nekog drugog razloga, nije znao. Na fasadi Muzeja bio je natpis "The Museum is Closed". Iznenađen, napravio je prvu fotografiju.

Zatvaranje Zemaljskog Muzeja Bosne i Hercegovine je ujedno i udarac, a i motivacija da se prepozna "u odsustvu" ta njegova suštinska uloga izazivanja čuđenja. Zatvaranje muzeja nije ugasilo muzej nego nam ga je vratilo u njegovom idealnom izdanju - "Muzeja svih Muzeja", u kojem imaginarno nalazi svoju maksimalnu manifestaciju.

Predmeti iz svakodnevne upotrebe i jednostavnih situacija, uzvišeni vidici ili zastarjeli automobili, neshvatljive ili one vrijedne rukotvorine, sve to postaje prilika za umjetnost ili za istančavanje osjetila na putu izlaganja koji otkriva malo po malo tragove baštine koji u samoj ideji muzeja postaju zajednički.

Na otvaranju će se predstaviti "Tellall", novinski časopis o umjetnosti i kulturi uređen u Sarajevu. Centar za razmišljanje dizajniran da stvori međunarodni prostor za sastanke i raspravu za umjetnike, aktiviste i intelektualce. Prvo izdanje je monografski broj posvećen projektu "Muzej je zatvoren" koji prikuplja umjetnost i kritiku; intervju o konceptu muzeja, njegovoj funkciji očuvanja prošlosti i promovisanju osnovnih i nezamjenjivih aspekata žive kulture i stvaranju mogućnosti za direktan kontakt između javnosti i umjetnosti.

Emanuele Mascioni je rođen u Rimu 1967. godine. Od 80-ih godina bavi se modnom fotografijom. Krajem 90-ih godina otvara svoju prvu produkcijsku kuću MAI (Mascioni Associati International Ltd) sa sjedištem u Londonu koja za vrlo kratko vrijeme postaje referentna tačka mnogih slavnih modnih fotografa.

Sarađuje s najmoćnijim međunarodnim časopisima i s velikim modnim kućama. Njegova produkcija je oduvijek bila vezana za njegovo lično istraživanje drugih predmeta i situacija: mjesta svakodnevne mikrohistorije, na marginama velikih historijskih, ekonomskih i političkih pokreta, gdje događaji poprimaju različite dimenzije i različite stepene značenja.

Za sve informacije molimo kontaktirati: [email protected].

Mjesto i vrijeme održavanja izložbe:

Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine Zmaja od Bosne 3, Sarajevo

Radno vrijeme: utorak - petak: 10:00 - 19:00 i subota -nedjelja: 10:00 - 14:00

Historijski Muzej Bosne i Hercegovine Zmaja od Bosne 5, Sarajevo Radno vrijeme: ponedjeljak - nedjelja: 09:00 – 19:00  

Brodac Gallery Brodac 4, Sarajevo Radno vrijeme: utorak - nedjelja: 12:00 – 21:00