Gazi Husrev-begov Hanikah
48

Izložba fotografija "Islam i život muslimana u Evropi" Adisa Tanovića 18. maja u Sarajevu

Klix.ba
Generalife - ljetnikovac posljedne maurske dinastije Nasrida
Izložba fotografija autora Adisa Tanovića na temu "Islam i život muslimana u Evropi" bit će otvorena 18. maja u 14 sati u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu.

Osim fotografija, izložba će sadržavati i brojne tekstove o životu muslimana u Grčkoj (Atina, Solun, Seres, Janina, Verija, Trikala), Albaniji (Tirana, Elbasan, Skadar, Vlora, Berat, Gjirokastra), Mađarskoj (Pečuh, Šiofok, Sigetvar), Bugarskoj (Šumen, Sofija, Plovdiv, Vidin), Rumunija (Konstanca, Medgidia, Tulcea), Portugalu (Lisabon, Sintra), Španiji (Sevilja, Granada, Kordoba, Badajoz, Zaragoza, Toledo), Makedoniji (Tetovo, Skoplje, Bitolj…), statističke podatke o broju muslimana u ovim zemljama, njihovima pravima i zanimanjima, intervjue sa pojedninim imamima ili uposlenicima islamskih zajednica pomenutih država, kustosima muzeja, lokalnim vodičima itd.

Bit će predstavljena i brojna kulturna, umjetnička, arhitektonska i naučna dostignuća u periodu od 8. do 19. stoljeća. Također, jedan dio izložbe bit će posvećen Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu, Mostaru, Jajcu, Trebinju, Počitelju i govorit će o dolasku islama na naše prostore te bogatom osmanskom kulturnom naslijeđu u našoj zemlji.