Veliki interes javnosti
0

Izložba Edina Numankadića ostaje otvorena do 18. juna

FENA
Radi velikog interesa javnosti, izložba "Alhemija 1970-2010" Edina Numankadića ostaje otvorena do petka, 18. juna, saopćio je Ars Aevi.

Radi se o izložbi koja je realizirana u Ars Aevi ciklusu samostalnih izložbi velikana svjetske i bh. umjetnosti, u organizaciji Ars Aevija i Gazi Husrev-begove medrese.

Izložbu jednog od naših najvećih umjetnika, postavljenu u prostorima Kuršumli medrese i Hanikaha, otvorenu 25. maja posjetilo je više od 10.000 posjetilaca.

"Budući da interes javnosti i dalje raste odlučeno je da izložba ostane otvorena za javnost i ovu sedmicu", navodi se.

Retrospektivnom izložbom "Alhemija 1970-2010" Edin Numankadić podijelio je s javnošću djela stvarana u posljednjih 40 godina i poklonio gradu izložbu označenu kao 'najznačajniji kulturni događaj godine'.

"Alhemiju 1970-2010" Edina Numankadića, u prostorima Kuršumli medrese i Hanikaha, postavio je cijenjeni likovni kritičar, historičar umjetnosti i kustos Zvonko Maković, dok su na razgovorima povodom otvaranja izložbe učestvovali i stručnjaci dr. Jerko Denegri i mr. Irfan Hošić te generalni direktor Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić i Meliha Husedžinović, direktorica Umjetničke galerije BiH.

U toku protekle sedmice izložbu je posjetila i Branislava Anđelković Dimitrijević, direktorica Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu.

Italijanski novinar Piero del Giudice fokusiran još od 1992. godine na kulturna dešavanja na prostoru Bosne i Hercegovine razgovarao je sa umjetnikom i organizatorima o mogućoj postavci izložbe i u Milanu.

Interes su izrazili i predstavnici jedne umjetničke galerije iz Berlina, a dogovori su u toku.

"Ars Aevi i Gazi Husrev-begova medresa pozivaju građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine da iskoriste ovu jedinstvenu priliku i posjete Gazi Husrev-begovu medresu i izložbu Edina Numankadića "Alhemija 1970-2010"", navodi se u saopćenju.