Galerija "Roman Petrović"
0

Izložba djela Boška Kućanskog i njegovog unuka

SRNA
U Galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu u ponedjeljak navečer će biti otvorena izložba akvarela, crteža i skulptura akademika Boška Kućanskog i njegovog unuka Damira Šabića.

Kućanski je u kulturnom miljeu BiH poznat kao kipar, slikar, pjesnik i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, osnivač je Stomatološkog fakulteta i predavač na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a njegov unuk trenutno predaje likovnu umjetnost u gimnazijama u Vitezu, Goraždu i Fojnici i pohađa postdiplomski studij.

"Večerašnje otvaranje naše zajedničke izložbe za mene predstavlja poseban događaj, iako sam do sada imao 86 samostalnih izložbi. To je bila želja mog unuka i ja sam je s radošću prihvatio", rekao je Kućanski Srni.

Ovaj istaknuti umjetnik, koji je prije dvije godine obilježio 60 godina stvaralačkog rada i 30 godina u članstvu Akademije nauka i umjetnosti BiH, predstavit će se likovnoj publici akvarelim i crtežima iz ciklusa "Oktoih trojanski", koji su urađeni kombinovanom tehnikom.

Njegov unuk, koji priprema magistarski rad o temi "Rekonstrukcija", izložit će skulpture sa metalnom konstrukcijom i drvenom pulpom posutom sitnim pijeskom.

Šabić za svoje stvaralaštvo kaže da je "organska, odnosno vitalna konstrukcija, biodinamička energija uhvaćena u čvrstu konkretnu formu".

Izložba će biti otvorena u 19.00 sati.