Obuhvata 50 radova
26

Izložba "Disonanca" Marka Kusmuka otvorena u Umjetničkoj galeriji

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Izložba "Disonanca" bh. umjetnika Marka Kusmuka otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

"Riječ je o izložbi koja se sastoji od preko 50 radova različitih dimenzija i formata koji su objedinjeni nazivom 'Disonanca'. Upravo je naziv svake pojedinačne slike, kao i opusa, jedan od mogućih ključeva čitanja ili sagledavanja ovog djela. Disonanca primarno kao muzički termin nagovještava zvučni nesklad, a kognitivna disonanca u savremenoj psihologiji označava unutrašnji konflikt sa samim sobom. Ovaj opus je odraz i produkt vremena duhovne situacije unutar koje nastaje", rekla je historičarka umjetnosti Anja Bogojević.

Kazala je da smo svjedoci da je naša nova stvarnost posljednjih godina donijela osjećaj straha, nelagode i nesuglasja. Svaka pojedinačna disonanca na ovoj izložbi je prikaz nesuglasja, nemira i unutrašnje refleksije. Markova nesuglasja ne nude odgovore ili smjernice već provociraju gledatelje da se suoče s njima i pronađu odgovore unutar sebe ili čak umjetnosti.

"Marko je umjetnik mlađe generacije čiji su vizualni jezik i poetika postali prepoznatljivi na regionalnom i međunarodnom nivou. Tome svjedoče nagrade i priznanja za njegov rad. On je definitivno izgradio vizualni jezik i možemo isčekivati čime će nas u budućnosti iznenaditi", navela je.

Kusmuk je rekao kako je uzbuđen jer 11 godina nije izlagao u rodnom gradu te da je ovo posebna vrsta odgovornosti koja zahtijeva da svaki detalj bude dobro pripremljen.

"Savremena umjetnosti je takva da prenosi sve ono što vidmo, osjećamo i što se dešava oko nas. Naziv 'Disonanca' sam pronašao u teoriji muzike. Predstavlja zvučni nesklad. U ovom smislu taj nesklad pokušavamo smiriti i ublažiti, što na ovim slikama intenzivno radim. Sve figure koje se pojavljuju lebde i imaju svoju lakoću, iako se isprva mogu nekome činiti teške", objasnio je.

Na ovakvim izložbama mu je vrlo važna povratna informacija - šta slike predstavljaju za posmatrača, bio on stručna osoba ili neko ko nema iskustva.

"'Disonancu' samo počeo izlagati početkom ove godine. Prvo je bila izložena u Trebinju, a zatim u Hamburgu, Splitu i na kraju u Sarajevu. Trenutno je ne planiram više izlagati. Planiram vratiti slike u atelje i nastaviti s radom vezanim za moj idući projekat", zaključio je Kusmuk.