Kultura
240

Izložba "Čuvari Muzeja": Drugačije priče o radnicima Zemaljskog muzeja BiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ko su ljudi koji, uprkos tome što je od 2012. godine zatvoren za javnost, svakodnevno dolaze u Zemaljski muzej i čuvaju naše zajedničko kulturno blago? U nastojanju da odgovori na ovo pitanje, Zijah Gafić od januara 2015. počinje dolaziti u Zemaljski muzej i portretirati njegove radnike i radnice.

Izložba fotografija "Čuvari Muzeja" bit će otvorena u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH, u ponedjeljak 27. jula 2015. godine, s početkom u 20:00 sati. Izložba predstavlja najavu velike građanske akcije za rješavanje pozicije Zemaljskog muzeja BiH pod nazivom "Ja sam Muzej".

Svaki od više od trideset portreta predstavlja jednog 'čuvara', jednu neispričanu priču o Zemaljskom muzeju BiH, o odgovornosti i ljubavi prema poslu i profesiji, o nekadašnjim, ali i današnjim uslovima rada u ovoj instituciji, borbi za preživljavanje te dvojbi između nade za bolje sutra i mirenja sa nemogućnošću promjene stanja.

Ovo je jedna drugačija, intimna priča o Zemaljskom muzeju BiH i ljudima koji ga čuvaju, iako su zaboravljeni i napušteni od svih. Koncept je idejno osmislila Aida Kalender, a fotodokumentirao Zijah Gafić, međunarodno priznati fotograf.

Ujedno su obavljeni i intervjui s radnicima, a cijeli proces trajao je više od šest mjeseci. Izložbu je producirao tim organizacije Akcija (www.akcija.org.ba). Muzičku podlogu izložbe obezbijedili su dvojac Basheskia & Edward EQ.

Izložba "Čuvari Muzeja" je dio velike građanske akcije pod nazivom "Ja sam Muzej" koja se realizira se u suradnji sa partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u sklopu Projekta održivosti civilnog društva u BiH i podržana je od strane USAID-a i Fonda Otvoreno društvo BiH.