12 radova
46

Izložba "Buđenje svijesti" Rikarda Druškića otvorena u sarajevskoj Vijećnici

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Izložba "Buđenje svijesti" autora Rikarda Druškića otvorena je večeras u sarajevskoj Vijećnici. Ciklus je pripremao četiri mjeseca, a cilj mu je bio dokazati sebi kako da pobijedi svoju nestrpljivost.

Rad se bavi "kolektivnom svijesti unutar koje je sam sebe izvukao kao jedinku", a propituje osjećanja unutar sebe, koja je oslikao u ciklusu.

Te radove je nazvao "duhovni autoportreti": Pogled u sebe - Strah, Preživljavanje, Ljubav prema sebi, Trag za istinom, Pogled u stvarnost, Spreman za promjene, Dobro u meni, Unutarnja kohezija, Spirituals - Nadilaženje materije, Ataraxia - Mirnoća duše i Kolektivna svijest.

"Živimo u svijetu u kojem je kolektivna svijest na jako niskom nivou te u tom smislu je jako teško učiniti velike društvene promjene. Ali ono što mi sigurno možemo da mijenjamo, je stanje lične svijesti, time treba da se bavimo", poručio je Druškić.

Izloženo je 12 radova koje je autor radio na tehnici mixed media, kombinovana tehnika, većinom je to akril na platno, ali je koristio i sprej, olovku, flomastere, uljane boje.

Najavio je da će izložba 'Buđenje svijesti' u februaru sljedeće godine putovati u Beč, a u aprilu i u Brisel. Izložba u sarajevskoj Vijećnici bit će otvorena do 14. januara 2019.godine.