Kultura
0

"Izjava 710399" Refika Hodžića na festivalu u Mexico Cityju

FENA
Dokumentarni film "Izjava 710399" Refika Hodžića, takmičit će se za "La Red" nagradu u kategoriji Najbolji televizijski dokumentarni film na 2. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Mexico Cityju. Film govori o pokušajima oca da rasvijetli sudbinu petnaestogodišnjeg sina nestalog u srebreničkom genocidu.

Film je snimljen je 2006. u produkciji nezavisne produkcijske kuće "XY Films" iz Sarajeva, a podržan od američke Mott Fondacije.

Ovo ostvarenje premijerno je prikazano 22. augusta 2006. na Sarajevo film festivalu. Do sada je učestvovalo na nekoliko festivala, među kojima su Balkan Black Box u Berlinu, Al Jezeera festival u Dohi, Riverside festival u Londonu, Festivalu bosanskohercegovačkog filma u New Yorku i TV Festival u Šangaju.

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Mexico Cityju održat će se od 27. septembra do 9. oktobra. Cilj mu je prikazati najbolje dokumentarne filmove iz cijelog svijeta i predstaviti dokumentarne filmove sa španskog govornog područja.

Festival dodjeljuje i nekoliko nagrada - DOCSDF Nagradu za najbolji međunarodni dokumentarni film, Nagradu za najbolji latinoamerički dokumentarni film, José Rovirosa nagradu za najbolji meksički dokumentarni film, La Red nagradu za najbolji TV dokumentarni film i DOKSDF Nagradu za najbolji kratki dokumentarni film, saopćeno je iz "XY Films" produkcija.