Sjećanje na 15. juli
153

Izetbegović i Koc otvorili izložbu u Vijećnici povodom državnog udara u Turskoj

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc večeras su u sarajevskoj Vijećnici otvorili izložbu fotografija "15. juli Pokušaj državnog udara" i ukazali da je BiH prije godinu dana bila prva zemlja koja je izrazila solidarnost i pružila podršku turskom narodu tokom nemilih događaja u toj zemlji.

Na izložbi je prikazano 45 fotografija koje su u noći sa 15. na 16. jula prošle godine uradili fotoreporteri Anadolu Agency, kao trajno svjedočanstvo neuspjelog pokušaja državnog udara i herojskog otpora turskog naroda.

"Fotografije su dramatično podsjećanje na noć 15. jula 2016. godine kada se turski narod odazvao svom lideru Redžepu Tajibu Erdoganu i spriječio državni udar u svojoj zemlji. Plaćena je velika cijena ljudskim životima, ali na žalost svaki put do slobode je krvav i bolan", kazao je Izetbegović.

Podsjetio je da su dan nakon državnog udara u džamijama širom BiH održane hutbe i učene dove u znak podrške turskom narodu.

"BiH sa Turskom vežu snažne historijske, kulturne, vjerske i rodbinske veze, te je svim srcem stajala uz narod Turske. To smo dokazali i to će tako i ostati", naglasio je Izetbegović, te poželio da se događaji prikazani na fotografijama više nikada ne ponove u Turskoj i da ta zemlja nastavi ubrzani put ka prosperitetnoj i dobro organizovanoj državi i regionalnoj sili koja garantuje mir i stabilnost cjelom regionu.

Ambasador Koc zaključio je da je večerašnja izložba, kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života, pokazala bratstvo i solidarnost između naroda Turske i BiH.

Postavka će biti otvorena do 27. jula u sarajevskoj Vijećnici.