Obustavili štampanje
10

Izdavačka kuća se izvinila zbog objave imena muškarca za kojeg se sumnja da je izdao Anu Frank

I. S.
Foto: Universal History Archive/Shutterstock
Foto: Universal History Archive/Shutterstock
Holandska izdavačka kuća Ambo Anthos izvinila se zbog štampanja knjige u kojoj je naveden identitet muškarca za kojeg se sumnja da je kazao nacistima gdje se nalazi Ana Frank i njena porodica.
U knjizi je navedeno da je riječ o Jevreju Arnoldu van den Berghu iz Amsterdama, a izdao je zato što je želio spasiti vlastitu porodicu.

Knjiga je naišla na brojne kritike. Naprimjer, Fond Ane Frank je za medije naveo da je istraga puna grešaka. Izdavačka kuća je zatim putem maila poručila autorici Rosemary Sullivan da je trebala zauzeti kritički stav.

"Trenutno čekamo odgovore istraživača na pitanja koja su se pojavila nakon objave knjige. Obustavljamo štampanje. Izvinjavamo se svima koji su se osjetili uvrijeđenim", napisali su.

Pieter van Twisk, koji je također jedan od autora knjige, naveo je kako je iznenađen reakcijama jer "oni nikada nisu tvrdili da su otkrili potpunu istinu". Procijenio je da je barem 85 posto onoga što su napisali tačno. Dodao je kako se nada da će njihovo istraživanje pomoći da se popune praznine u dosadašnjem istraživanju.