Korak naprijed
159

Izdata urbanistička saglasnost za gradnju zgrade Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu

B. R.
Idejni projekat zgrade Muzeja Ars Aevi (Foto: Randy Crandon)
Idejni projekat zgrade Muzeja Ars Aevi (Foto: Randy Crandon)
Općina Novo Sarajevo je izdala urbanističku saglasnost za gradnju zgrade Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u naselju Marijin Dvor.
Ovu informaciju je objavio vijećnik NS-a u Gradskom vijeću Sarajeva Nihad Uk. Saglasnost je izdata dva mjeseca nakon što je potpisan sporazum o implementaciji projekta gradnje ovog muzeja.

Sporazum su potpisali kantonalni premijer Edin Forto (NS), gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) i direktorica kantonalnog Zavoda za izgradnju Belma Barlov. Planirano je da muzej bude izgrađen na području Kvadranta C.

Prema ranijim najavama nadležnih, predstoji raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta, koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Italije. Kako je istakao Uk, spomenuti su već osigurali 150.000 eura za realizaciju ideje italijanskog arhitekte Renza Piana.

Podsjećamo, nadležni su godinama obećavali gradnju Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi. Obećavano je da će gradnja početi 2010., pa 2014. Piano je donirao i sredstva za gradnju pješačkog mosta preko Miljacke, a koji se nalazi u blizini buduće zgrade muzeja.

Planirano je da zgrada bude napravljena iza Historijskog muzeja, kod sjedišta Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo da je prema regulacionom planu za Kvadrant C, koji se prostire na 14,6 hektara između ulica Vilsonovo šetalište i Zmaja od Bosne, predviđena gradnja i poslovnih te diplomatsko-konzularnih predstavništava. Maksimalna visina zgrada na ovom području bila bi 12 spratova ili 50 metara, a minimalna tri sprata ili 16 metara.

Osnivači kolekcije Ars Aevi bili su Alma Suljević, Braco Dimitrijević, Damir Nikšić, Edin Numankadić, Enes Sivac, Fikret Libovac, Jusuf Hadžifejzović, Maja Bajević, Mustafa Skopljak, Nebojša Šerić Shoba, Nusret Pašić, Šejla Kamerić i Andrej Đerković. Osnivač projekta je Enver Hadžiomerspahić.

Koliko je značajan ovaj muzej, osnovan u julu 1992. godine, pokazuje njegova kolekcija 150 djela koja su donirali neki od najznačajnijih domaćih i stranih umjetnika. Ova djela su 1999. dopremljena u Bosnu i Hercegovinu i dio njih je moguće pogledati u Art Depou Muzeja Ars Aevi u sarajevskoj Vijećnici.

Vlast nikada nije dala značajniju podršku ovoj ustanovi kulture. Naprotiv, bila je pred gašenjem i pred deložacijom iz Skenderije. Oni kojima je stalo do ovog muzeja to su spriječili. Prije šest godina je 70 značajnih umjetnika potpisalo kandidaturu muzeja za Nobelovu nagradu za mir. Ima podršku UNESCO-a i Evropske komisije.