Nova izložba
9

Ispod Da Vincijeve "Gospe u pećini" 500 godina je bio skriven crtež

SRNA
Ispod jedne od najpoznatijih slika italijanskog slikara Leonarda da Vincija "Gospa u pećini" otkriven je crtež koji je skriven više od 500 godina, saopšteno je iz Nacionalne galerije u Londonu.

Naučnom analizom slike otkrivena je originalna kompozicija koju je Da Vinci naslikao, a zatim odustao prije nego što je naslikao djelo kojem se ljudi dive vijekovima unazad.

U saopštenju se navodi da je tokom procesa otkriven prvobitni nacrt anđela i bebe Isusa Hrista, kao i otisci ruku umjetnika ili asistenta.

Na slici je promijenjen položaj glave bebe Isusa kako bi se vidio iz profila, dok su pojedini dijelovi kovrdžave kose anđela uklonjeni, navodi CNN.

"U kompoziciji od koje je umjetnik odustao obje figure su na višem položaju, a anđeo gleda dole u bebu Hrista uz, čini se, mnogo jači zagrljaj", ističe se u saopštenju iz Galerije.

Stručnjaci Galerije tvrde da su se nacrti pojavili jer su rađeni materijalom koji sadrži cink koji se može vidjeti ispod x-zraka, kao i uz pomoć novih infracrvenih i hiperspektralnih slika.

Galerija je povodom ovog otkrića najavila novu izložbu pod nazivom "Leonardo: iskusite remek-djelo", koja će početi 9. novembra i trajat će do 12. januara 2020. godine.

Ove godine obilježeno je 500 godina od smrti Leonarda da Vincija, umjetnika, naučnika i pronalazača, koji je ostao jedna od najtrajnijih figura u zapadnoj historiji i svjetskoj umjetnost.