Kultura
242

Ingrid Divković promovirala knjigu koja je zaludjela Balkan "J**e li vas ego?"

Piše: M. N.
Ingrid Divković je mlada Riječanka porijeklom iz BiH promovirala je u knjižari Buybook u Sarajevu svoju knjigu kojom je zaludjela Balkance "J**e li vas ego?". Riječ je o jednoj vrsti ispovijesti književnice koja je u 27. godini odlučila ogoliti svoju dušu, suočiti se sama sa sobom i promijeniti život.

U pričama koje se nalaze u knjizi kontroverznog naziva, pronašli su se brojni čitatelji iz svih zemalja bivše Jugoslavije, te su svoje životne priče podijelili s njom. Ovo je četvrto izdanje knjige, a primjeraka je ostalo vrlo malo.

"Prva dva izdanja finansirala sam sama. Poslala sam mail svim izdavačima, ali niko mi nije odgovorio. Moj otac nije političar i ja nemam novac, nisam bogata. Ali to sam uradila za svoju dušu, bio je to vid moje terapije i bilo mi je stalo", kazala je Divković.

S čitateljima je svakodnevno dijelila svoje misli putem društvenih mreža i ubrzo je uslijedila lavina. More fanova pratilo je svaki dan i komuniciralo s njom, a knjige su "planule" u rekordnom roku.

"Tada sam upoznala Alis koja je rekla da vjeruje u moju knjigu i da je to to. Ali ja sam otputovala na Tenerife sa svojim partnerom i ostavila joj da brine o mojoj knjizi. U njoj su svi moji demoni i ona pokazuje da ništa nije nemoguće. Ja sada živim svoj san. Treće izdanje je rasprodano, a četvrto je pri kraju. Nisam vjerovala da se pokrenula tolika lavina. Kad vam neko kaže da ste mu promijenili život, osjećam strah. Ali i moj život se promijenio u ovih šest mjeseci i ljudi su me promijenili", kazala je Ingrid.

Istakla je kako je vremenom u njoj proradio bosanski inat, petlja i izgled i tada je smogla snage da kaže svom egu stop i napravi zaokret u životu. U Rijeci nije mogla pronaći posao kao profesorica književnosti i zbog toga je odlučila otići daleko od svega. Sada se vratila i svoju pozitivnu energiju širi Balkanom.

"Gospodin ego je prepustio stolicu gospođi ljubav", kazala je.

Poznata hrvatska blogerica Alis Marić koja je okupila ljubitelje knjiga u zajednicu, ili kako ona kaže porodicu, "Čitaj knjigu". Riječ je o respektabilnoj književnoj kritičarki.

"U svakom gradu nas je dočekalo mnogo ljudi. Iznenađena sam i ovolikim odzivom u Sarajevu. Svoj projekta 'Čitaj knjigu' pokrenula sam iz ljubavi i nas sve spaja ljubav prema knjizi. Ingrid se pojavila u 6. mjesecu, upratila sam je preko Facebooka i javila sam joj se tri dana prije nego je otputovala. Svemir nas je spojio jer da sam vidjela njene statuse kasnije ne bismo se upoznale. Knjiga je već bila popularna i samo smo je dodatno promovirali", kazala je Marić.

Istakla je da knjiga "J**e li vas ego?" namijenjena za oba spola i da nema dobnih granica.

"Riječ je o knjizi koja se iščitava. Ne možete je pročitati samo jednom i ostaviti. Ja sam je čitala nekoliko puta", rekla je.

Nakon upriličene promocije u knjižari Byubook, uslijedilo je potpisivanje, a čitatelji su razgovarali s Ingrid i postavljali joj brojna pitanja. Svi su bili vrlo zadovoljni, a Ingrid je kazala je da joj je Sarajevo, u koje je došla nakon 24 godine, bio šlag na tortu u okviru turneje po bivšoj Jugoslaviji.