Zenica
0

Infoteka predstavlja 28. decembra knjigu "Etika moći"

FENA
"Infoteka" iz Zenice predstavit će 28. decembra u Nacionalnoj biblioteci u Zenici knjigu "Etika moći".

Riječ je o djelu koje je nastalo nakon deset godina od prvog "Priručnika za pomagače".

"Infoteka" je, u sklopu programa "Multidisciplinarni pristup suzbijanju domaćeg nasilja i drugih oblika nasilja nad ženama i djecom" od 1999. do 2008., u okviru Medica-Zenica i uz podršku UN OHCHR-a, UNICEF-a i UNFPA-a, objavila nekoliko izdanja "Priručnika za pomagače". To djelo se smatra "vrijednim osloncem" učesnicima trening programa.

Autorica Edita Ostojić naglasila je u uvodu da inspiracija koja je dovela do nastanka ove knjige jesu brojna pitanja i diskusije koje su otvarali učesnici treninga tokom njenih deset godina edukativnog rada, kao i brojni slučajevi nasilja s kojima se, sa svojim kolegicama, susretala tokom rada u projektu „Medica“ u Zenici.

Mnogi slučajevi nasilja su zahtijevali da s individualnog plana pojedinih klijentica i klijenata u praksi i dilema koje su ti slučajevi otvarali tragam za odgovorima na metaplanu, na društvenoj pozadini i produbljujem svoje razumijevanje različitih psiholoških i socioloških procesa koji su uklljučeni u kompleksnu dinamiku nasilja, riječi su autorice Edite Ostojić, saopćeno je iz "Infoteke".

Nastanak knjige "Etika moći" podržala je OSCE misija u BiH.