Kulturno naslijeđe ih ne zanima
0

Historijski muzej pozvao 454 političara, a došlo ih samo troje

Piše: A. Džaferović
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Sedmicom otvorenih vrata, koja je održana od 23. do 29. februara, uposlenici Historijskog muzeja uspjeli su probuditi interes građana za probleme u kojima se ova kulturna institucija nalazi, ali ne i onih koji su svojim ignorantskim odnosom najviše doprinijeli tim problemima. Političari su još jednom poslali jasnu poruku – kultura i institucije čuvari kulturnog naslijeđa, tradicije i kulturnog identiteta ih ne zanimaju!

Od 454 pozivnice poslane na adrese predstavnika svih nivoa vlasti, od općinara do parlamentaraca, Muzej je za sedam dana, koliko je trajala manifestacija nazvana "Solidariši se, ugrijmo Muzej" posjetilo samo njih troje, govori nam viša kustosica Elma Hašimbegović.

Zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić, predsjednik Naše stranke Dennis Gratz i vijećnica Gradskog vijeća Grada Sarajeva Lejla Somun-Krupalija obišli su muzejske prostorije, a Muzej je "ugrijao" i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. I tu lista završava kada su u pitanju domaći predstavnici vlasti.

"Mi njih nismo pozivali samo ovih sedam dana, već 365 dana u godini, ali još nikada nismo dobili odgovor", kaže Hašimbegović.

Za razliku od domaćih političara, predstavnici diplomatskog kora u našoj zemlji ne samo da su obišli Muzej, već su iskazali interes da pomognu jednoj od najstarijih institucija kulture u BiH, ponudivši saradnju čiji cilj je da se izvrši pritisak na domaće političare.

"Također su nam ponudili neke opcije da osposobimo salone, depoe i otvorimo Muzej kao prostor u kojem su svi dobrodošli", kaže Hašimbegović i dodaje da su i građani pokazali veliki interes da se upoznaju sa kulturnim blagom koje Muzej čuva u svojim prostorijama.

"Imali smo oko 2.000 posjetilaca za sedam dana. Građani su nam davali i ideje za neke projekte, a podršku su nam pružili umjetnici i predstavnici nevladinih organizacija", ističe Hašimbegović.

Podsjećanja radi, problemi Historijskog muzeja i još šest institucija kulture od značaja za BiH proizilaze prvenstveno iz neriješenog pravnog statusa, što lokalnim vlastodršcima omogućava da odgovornost prebacuju s jednih na druge. I dok se oni prepucavaju, institucije kulture stavljaju ključ u brave, a njihovi uposlenici rade u teškim uvjetima bez plata, sredstava i kadrova.

"Dok se ne riješi naš pravni status, okrenut ćemo se građanstvu i uzeti stvari u svoje ruke te pokušati opstati organizirajući različite projekte u saradnji sa nevladinim organizacijama i istaknutim bh. umjetnicima", kaže Hašimbegović i podsjeća na 16 radnika Historijiskog muzeja koji svaki dan dolaze na posao u hladne prostorije, jer Muzej već 15 godina nema grijanja.

Unatoč svim poteškoćama, entuzijazma i volje im nije nedostajalo. Ipak, kako kaže Hašimbegović, obeshrabreni su spoznajom da Historijski muzej nije predviđen u budžetu za 2012. godinu.