"Solidariši se, ugrijmo muzej"
0

FOTO+VIDEO / Historijski muzej 15 godina bez struje, a sada mu prijeti i poplava

Piše: A. Dž.
Foto: P./Klix.ba
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Simboličnim paljenjem vatre, u peći kakve smo koristili za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, danas je u veoma hladnim prostorijama Historijskog muzeja BiH u Sarajevu počela Sedmica otvorenih vrata pod nazivom "Solidariši se, ugrijmo muzej".

Ovom manifestacijom, jedna od najstarijih kulturnih institucija u našoj zemlji želi informirati akademsku i kulturnu javnost, političare, predstavnike ambasada i civilnog društva, kao i šire građanstvo o zbirkama Historijskog muzeja BiH, problemima s kojima se suočava i načinima na koje se bori za opstanak, rečeno je danas na konferenciji za novinare u prostorijama Muzeja.

Direktorica Muzeja, Muhiba Kaljanac, je podsjetila danas da Muzej nema grijanja već 15 godina, što je primoralo uposlenike da 4. januara zatvore vrata Muzeja za javnost i vrijednu muzejsku građu, koja je bila ugrožena, izmjeste u druge prostorije.

No, problemi ove kulturne institucije tu ne prestaju. Usljed topljenja snijega Muzeju prijeti poplava, a zbog vode koja kapa ugrožen je jedan od najvrednijih eksponata - mozaik "Bosna" umjetnika Mladena Srbinovića, koji krasi enterijer Muzeja.

"Ovaj mozaik je Bosna, a Bosna je kroz sve historijske periode i ratove preživljavala. Nadamo se da će i Muzej preživjeti", poručila je Kaljanac.

Kustosica Elma Hašimbegović je kazala da su apel za pomoć upućivali na brojne adrese, ali su nailazili samo na prebacivanje odgovornosti.

"Ovom akcijom želimo animirati javnost i građane Sarajeva da se uključe i podrže ovu kulturnu instituciju koja se već 17 godina nalazi u problemima zbog neriješenog pravnog statusa. Želimo skrenuti pažnju javnosti i pokazati šta to Muzej čuva u svojim zbirkama i šta je to kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine te kakva mu opasnost prijeti. Ovo kulturno-historijsko naslijeđe nije samo naslijeđe Muzeja, već svih građana Bosne i Hercegovine", kazala je Hašimbegović.

Svaki dan tokom sedam dana će u 12 sati sa zgrade Muzeja biti spušten plakat kojim će se uposlenici i prijatelji Muzeja obratiti javnosti BiH. Također, svakodnevnim performansom će istaknuti umjetnici Bosne i Hercegovine dati svoj doprinos za spas i očuvanje ove kulturne institucije.

Svaki dan Sedmice otvorenih vrata je namijenjen jednoj ciljnoj grupi, a predstojeći vikend je rezerviran za građane koje organizatori pozivaju da dođu i podrže njihove napore da održe u životu ovu instituciju kulture.

"Pozivnice sa imenom i prezimenom smo uputili na sve institucije. Njihov dolazak ili nedolazak će pokazati i njihov odnos prema kulturi u našoj zemlji", kazala je Hašimbegović i poručila da je dolazak svakog pojedinca podrška kulturnom naslijeđu i kulturnim institucijama.

U okviru ove Sedmice, danas će biti organizirana tribina "Historijski muzej BiH u savremenom bh. društvu: Šta muzej može učiniti za društvo, a šta društvo može učiniti za muzej?"

Organizaciju događaja u okviru Sedmice otvorenih vrata pomaže udruženje Akcija građana u saradnji sa pojedincima i organizacijama civilnog sektora. Podršku Historijskom muzeju BIH su pružili umjetnička grupa Tanzelarija, Color Crew, Emir Kapetanović, Asja Krsmanović, Gordana Anđelić Galić i Jusuf Hadžifejzović.