70 godina rada
47

Historijski arhiv Sarajevo izdao prvu brošuru: Arhiv nije depo starina, građani moraju shvatiti njegov značaj

Piše: Se. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povodom Međunarodnog dana arhiva, u prostorijama Historijskog arhiva Sarajevo danas je promovisana nova dvojezična brošura "Historijski arhiv Sarajevo 2017" (Sarajevo Historical Archives 2017) autora Harisa Zaimovića.

Brošura je svojevrsna lična karta ovog arhiva i nije konačna. U njoj je dat sažet prikaz o Historijskom arhivu Sarajeva i njegovom radu. Opisana je unutrašnja organizacija i najznačajniji arhivski fondovi i zbirke koji se čuvaju, ali i "odiseja" pronalaženja adekvatnog prostora za Arhiv koja, nažalost, još uvijek traje.

U brošuri se pominju i zakonske osnove djelovanja Arhiva, a to je Zakon o arhivskoj djelatnosti. Očekuje se da se donese i zakon o zaštiti kulturne baštine koji bi pozicionirao ovu instituciju na pravi način.

"S obzirom na to da je ovogodišnji moto Međunarodnog arhivskog vijeća za Međunarodni dan arhiva 'Građanstvo, interkulturalizam i arhivi', tako i ovi naznačeni fondovi u ovoj brošuri predstavljaju značajan segment onog što predstavlja život jednog grada, njegove potrebe, upravu, upravljanje, historiju i život", rekao je Zaimović.

Kako je kulturno-izdavačka djelatnost bitan segment Arhiva, u brošuri su predstavljena i njegova najznačajnija izdanja.

"Arhiv je 3. maja ove godine obilježio 69. godišnjicu rada i ova publikacija je prva takve vrste koju Arhiv izdaje u 70 godina rada, njome se žele osvijestiti građani i želi im se dati do znanja koliko je arhiv značajan za jednu zemlju, jedan grad", naglasio je Fuad Ohranović, direktor Historijskog arhiva.

On je dodao kako Arhiv nije stari depo gdje se čuvaju stare, prašnjave knjige, već ima i važnu ulogu u rješavanju nekih svakodnevnih problemima građana, naprimjer prilikom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, zatim pitanje izgubljenih školskih diploma itd.

Na godišnjem nivou Arhiv ima blizu 2000. zahtjeva građana.