Kao opomena
369

Hirošima Sarajevu darovala Kamen mira, fragment s mjesta pada atomske bombe

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Asocijacije "Kamen mira iz Hirošime" Michio Umemoto danas su na svečanoj ceremoniji upriličenoj u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH, otkrili kamen mira koji je Gradu Sarajevu darovao Grad Hirošima.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što je Sarajevo postalo 111. grad Evrope i svijeta koji je preuzeo ovaj kamen, čime se nastavlja promocija mirovne misije Asocijacije iz Hirošime koja traje već 26 godina. Vjerujem da bi Grad uvijek trebao biti na čelu ovakvih stvari, pa se u to ime okrenimo budućnosti i učinimo sve da svijet postane ljepše i sigurnije mjesto za život. Upravo nas na to obavezuje naša mladost", kazao je gradonačelnik Skaka te se zahvalio Japanu i Gradu Hirošimi, koji je veliki korak naprijed upravo ka toj viziji, učinio danas.

Kamen iz Hirošime, koji će ubuduće biti izložen u Zemaljskom muzeju BiH, jedan je od 200 kamenih fragmenata izvađenih ispod tramvajskih šina kod mosta Aioi, koji se nalazio samo 200 m sjeverno od mjesta gdje je eksplodirala atomska bomba, koja je bačena na ovaj japanski grad 6. avgusta 1945. godine. U svaku ploču je uklesan lik japanske božice milosti Kannon i riječi "Iz Hirošime", a bilo je potrebno 10 hiljada ljudi i sedam godina rada da bi se isklesali svi kameni blokovi.

Prema riječima predsjednika Asocijacije Umemota, ovaj kamen bi trebao opominjati na svu tragičnost ratnih razaranja kroz koja su prošla Sarajevo i Hirošima, ali i da ukazuju na potrebu stalne borbe za mir, harmoniju i međusobno uvažavanje. Iskazao je uvjerenje da će se spone između zemalja koje posjeduju ovaj kamen širiti i postajati čvršće.

"Sada se Sarajevo uzdiglo kao izuzetno lijep i živopisan grad, te igra važnu ulogu kao vodeći grad u Asocijaciji Gradonačelnici za mir“, istaknuo je u svom prigodnom obraćanju ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa. Podsjetio na potpisanu Deklaraciju o razmjeni iskustava i saradnji između Sarajeva i Hirošime, u oblasti kulture, razmjene studenata, zaštite okoliša, te promocije mira.

Današnja svečana ceremonija u Zemaljskom muzeju završena uručivanjem likovnih radova sarajevskih osnovaca prijateljima iz Hirošime, te nastupom naših namlađih sugrađana – Dječijeg hora Palčići koji je otpjevao "Kamen mira svijetom maršira" i "Zajedno smo ljepši, jači, bolji".