Predstava o nama
0

"Helverova noć" večeras na repertoaru Kamernog teatra 55

Klix.ba
Predstava "Helverova noć" večeras je ponovo na repertoaru sarajevskog Kamernog teatra 55.

Riječ je o predstavi nakon koje ćete ostati bez teksta. U predstavi igraju izvanredna Mirjana Karanović i Ermin Bravo, a svi koji su je pogledali tvrde da je malo i ako je pogledate dva puta. Predstava je rađena pod rediteljskom palicom Dine Mustafića.

"Ovo je predstava o Karli i Helveru i vratima otvorenim u tmicu i stravu. Ovo je predstava o nama jer svaka je predstava o nama. Bilo bi dobro da barem u vlastitom ljudskom biću zatvorimo vrata, upalimo svjetlost i probudimo Helvera dok je to još moguće. Da tako završimo ovu Helverovu noć", rekla je dramaturginja Ljubica Ostojić.

"Helverova noć" je premijerno izvedena 2004. godine. Doživjela je brojna izvođenja kako u matičnoj kući, tako i na mnogim drugim scenama u BiH, regiji i u svijetu te je predstavljala našu zemlju na internacionalnim festivalima na kojma je osvojila veliki broj nagrada te dobila epitet internacionalno najnagrađivanije predstave bh. teatara.

Devedesetominutnu izvedbu u teatrima publika prati bez daha, a nakon završetka predstave glumce sa scene ispraća ovacijama.

Radnja se odvija tridesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj, u vrijeme fašizma. Riječ je o univerzalnoj temi koja se ne odnosi samo na fašizam, nego na totalitarizam uopće, a predstava na vrlo iskren, intiman i potresan način govori o svim egzistencijalnim i esencijalnim tjeskobama.

Predstava počinje u 20 sati, a karte možete kupiti na blagajni Kamernog teatra ili putem sistema kupikartu.ba i svim prodajnim mjestima servisa.