Kultura
33

Hellbach: Eksponati Zemaljskog muzeja su kulturna dobra cijele Evrope

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U namjeri da pokažu solidarnost i pruže podršku građanskoj akciji "Ja sam Muzej" koju je pokrenulo Udruženje Akcija Sarajevo, danas su u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine dežurali ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Christian Hellbach i stručnjak za održivi razvoj i ekološki aktivist Tim Clancy.

Zemaljski muzej BiH zatvoren je već gotovo tri godine, zbog čega je Udruženje Akcija Sarajevo u saradnji s partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u okviru Projekta održivosti civilnog društva u BiH i uz podršku USAID-a, organiziralo ovu aktivnost.

Hellbach je kazao da ga je Zemaljski muzej jako dojmio te da je kada je tek došao u BiH bio jako iznenađen što je "ova divna zgrada zatvorena za posjete."

Ističe da eksponati Muzeja nisu kulturna dobra samo Sarajeva i BiH već i cijele regije i Evrope.

Pojasnio je da je upoznat o političkim diskusijama, svađama i sudskim procesima u vezi s Muzejem i te da ne želi stati na bilo čiju stranu, ali podsjetio je na angažman radnika Muzeja koji dolaze na posao bez plaće, radeći to iz odgovornosti prema Muzeju i izložbenim eksponatima.

"Taj angažman treba podržati i nagraditi. Bilo bi lijepo kada bismo u skorije vrijeme mogli otvoriti Muzej", kazao je Hellbach, dodavši da Muzej treba sačuvati i od daljnjeg propadanja, ne samo zgrade već i eksponata koji se u Muzeju nalaze.

"Dežuram za Muzej" dio je akcije kojom se poziva na solidarnost s radnicima Zemaljskog muzeja BiH. Ova inicijativa do oktobra okupit će javne ličnosti, kulturne i sportske radnike, akademske radnike, učenike i studente.

Tokom dana u Muzeju dežuraju i, između ostalih, radnici Sarajevske pivare, predsjednica Centra za životnu sredinu iz Banje Luke Nataša Crnković, kardiolog Rusmir Ajanović i ginekologinja Aida Zujović iz Poliklinike "Sunce" te književni kritičar, prevoditelj i pjesnik Zvonimir Radeljković.