Milošević, Srebrenica...
33

Handke se naljutio zbog "nezgodnih pitanja": Ja sam pisac, ostavite me na miru

E. Lj.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijski pisac Peter Handke naljutio se zbog pitanja novinara o rekacijama i polemici zbog Nobelove nagrade za književnost koju mu je ove godine dodijelila Švedska akademija te otkazao planirani susret s novinarima.

Nakon neformalnog sastanka s općinskim čelnicima u Griffinu, gradu na jugu Austrije u kojem je rođen, Handke se požalio da su ga novinari bombardovali pitanjima o njegovim političkim stavovima zanemarujući njegov autorski rad.

"Stojim ispred svog ulaza, tu je 50 novinara i svi mi postavljaju ista pitanja. Pitaju kako reagira svijet, reakcija na reakciju, a nijedna osoba ne dolazi tu zato što je pročitala neko moje djelo... Ja sam pisac, ostavite me na miru i nemojte mi postavljajti takva pitanja", rekao je Handke za austrijsku televiziju ORF.

Guardian prenosi da je Handke nakon toga rekao da nikada više neće razgovarati s novinarima.

Handkeova reakcija uslijedila je nakon što su ga novinari pitali o kritikama Saše Stanišića, njemačkog pisca bh. porijekla koji je prije nekoliko dana dobio nagradu za najbolji roman na Frankfurtskom sajmu knjiga.

"Imao sam sreću jer sam uspio pobjeći od onoga što Peter Handke nije uspio opisati u svojim tekstovima", rekao je Stanišić nakon dodjele nagrade.

Nobelov komitet za dodjelu nagrade Handeku žestoko su kritikovali i drugi pisci među kojima su Salman Rushdie i Hari Kunzru. Švedska akademija je više puta kontaktirana zbog kritika, no odgovora još uvijek nema.

Peter Handke poznat je po prosrpskim stajalištima, prijateljstvu s ratnim zločincima Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem te kao čovjek koji je negirao genocid u Srebrenici.